Misstanden bij spinnerijen H&M, C&A en Primark

Kleding van de H&M wordt deels gemaakt door uitgebuite meisjes in India. Ook de Nederlandse kledingketen C&A doet zaken met drie omstreden spinnerijen in India, net als budget kledingwinkel Primark.

Dit schrijft de Volkskrant naar aanleiding van een rapport van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen.

Als in een H&M-kledingstuk 'made in Bangladesh' staat, is de stof ingekocht bij een Indiase spinnerij waar meisjes van hun vrijheid worden beroofd. Het kledingbedrijf erkent het probleem en zegt de spinnerijen op een zwarte lijst te willen zetten. Ook C&A heeft laten weten dat er qua werkomstandigheden 'gronden zijn voor verbetering'.

De internationale kledingindustrie kwam vorig jaar groots in het nieuws nadat een fabriek in Bangladesh instortte en 1128 mensen omkwamen. Ook minister Ploumen (Buitenlandse handel) maakte zich toen hard voor betere omstandigheden. Toch laat het onderzoek zien dat de werkomstandigheden bijna niet verbeteren. Probleem is dat alleen wordt gekeken naar waar daadwerkelijk wordt genaaid en niet naar bedrijven die de stoffen leveren.

Update 14:23 uur: H&M zet spinnerij op zwarte lijst


Update 14:23 uur: H&M zet spinnerij op zwarte lijst

Kledingbedrijf H&M doet geen zaken meer met een Indiase textielspinnerij waar volgens onderzoek werknemers worden uitgebuit. Het Zweedse bedrijf meldde dinsdag dat het de bewuste spinnerij op de zwarte lijst heeft gezet. Leveranciers die kleding maken voor H&M, mogen er voortaan geen garen kopen.

Het concern stelt dat er al langer intern discussie was over de zogeheten Super Spinning Mills. 'Maar soms is het beter om eerst te bekijken of je de situatie kunt verbeteren.' Volgens H&M werkte de spinnerij niet mee. Toen dinsdag een uiterst kritisch onderzoeksrapport verscheen, besloot het bedrijf in te grijpen.

Ook fabrieken die kleding maken voor C&A en Primark, behoren tot de klanten van de onderzochte spinnerijen. Primark erkent in een reactie dat verbeteringen bij de bewuste spinnerij nodig zijn en stelt ook al maatregelen te hebben genomen, onder meer om de gezondheid van werkneemsters te verbeteren.

Bron: ANP MediaWatch / de Volkskrant