background branding

‘Mobiele providers geven onvoldoende duidelijkheid over internetsnelheid’

22062021internet.jpg

Mobiele providers zijn niet duidelijk genoeg over internetsnelheid. Dat meldt vergelijkingssite bestemobieleproviders.nl, die stelt dat providers de richtlijnen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) overtreden.

De regels van het ACM zeggen dat providers hun geraamde downloadsnelheid – de hoogste snelheid die de provider kan bieden – in hun contract moeten zetten. Hiervoor in de overeenkomst verwijzen naar een website mag niet. 

Verschillende definities geraamde snelheid

Maar niet elke provider kijkt naar de geraamde snelheid op dezelfde manier. Zo heeft T-Mobile wel dezelfde definitie voor de geraamde snelheid, maar spreekt Vodafone alleen van geraamde snelheid als alle omstandigheden perfect zijn. Volgens de vergelijkingssite gaat het dan eigenlijk om een theoretische downloadsnelheid. KPN ziet de geraamde snelheid als iets wat voor gebruikers haalbaar is in de praktijk. 

'De geraamde maximale snelheden die we in onze contracten vermelden, zowel voor KPN als voor Simyo, zijn ook snelheden die KPN daadwerkelijk behaalt op zijn netwerk. Dat zijn geen theoretische snelheden in een testopstelling, maar ook echt de praktische snelheden. Daarmee handelen we in lijn met de eisen van de ACM', aldus een woordvoerder van KPN. 

'T-Mobile houdt zich het best aan de regels'

T-Mobile en een aantal providers die het netwerk van T-Mobile, Tele2 en Ben gebruiken, houden zich volgens het onderzoek het beste aan de regels. Zij vermelden de geraamde internetsnelheid in hun contracten en zijn online in te zien. 

Vodafone heeft nog stappen te zetten

Vodafone doet dit volgens het onderzoek niet. Zij zouden verwijzen naar een pagina waar je de 5G-snelheid kunt zien. Dochterbedrijf Hollandsnieuwe vermeldt helemaal geen downloadsnelheden in hun contracten. 

Vodafone vindt de conclusie van de website onjuist. 'In onze contracten worden de snelheden beschreven. bestemobieleproviders.nl verwijst in het artikel naar de website van Vodafone met de algemene voorwaarden en tarieven. Op deze pagina staan geen contracten van Vodafone. Contracten zijn namelijk alleen inzichtelijke voor de getekende partijen, oftewel Vodafone en de desbetreffende klant.' 

ACM over mobiele providers

Een ACM-woordvoerder zegt het artikel te hebben gelezen. 'We zien dit als een belangrijk signaal. Kennelijk houden niet alle providers zich aan de regels. We gaan het nu oppakken, we moeten alleen nog even kijken op welke manier.' 

Bron: Nu.nl