background branding

Moet je minder vet eten? Is een glas rode wijn goed? 3 voedingsweetjes

rodewijn-voedingsweetjes-20-05-2019-780.jpg

Is minder vet eten beter? Is een glas rode wijn gezond? Radar spreekt met Fred Brouns, hoogleraar Innovatie Gezonde Voeding.

Is minder vet eten nou goed, of niet?
In vet zitten calorieën. Veel vet eten zorgt er dus voor dat je veel calorieën binnen krijgt. In vergelijking met bijvoorbeeld koolhydraten zitten er in vet veel meer calorieën: 9 calorieën per gram (vet) versus 4 calorieën per gram (koolhydraten), legt Brouns uit. 'En als je vet naast koolhydraten en eiwitten zet, zorgt vet voor de minste verzadiging, gevolgd door koolhydraten. Eiwitten zorgen het meest voor een verzadigd gevoel.'

Je moet vooral alert zijn als er vet zit in bewerkte producten. 'Bewerkte producten zijn samengesteld uit geraffineerde producten, zoals geraffineerde suiker, olien en vetten. De combinatie daarvan is desastreus', zegt Brouns. 'Als je levensmiddelen hebt met een hoog gehalte aan vet én een hoog gehalte aan suiker dan krijg je een geweldige hoeveelheid calorieën binnen. Als je dat vaak eet, dan heb je een bron van overgewicht.'

Terugkomend op de vraag: moet je nu wel of niet minderen met vet? 'Voor de mensen die matig vet eten kun je zeggen: er is geen enkele reden om minder vet te gaan eten.' Mensen kunnen wel op hun koolhydraten letten, en vooral suiker mijden. Verse koolhydraatbronnen, dus: plantenvoedsel (denk: groenten, fruit) moet je juist wel in je maaltijden opnemen. 'Bij bevolkingsgroepen met mensen die gemiddeld 100 worden zien we dat die weinig alcohol consumeren, weinig suikers, en vooral veel plantenvoedsel eten dat vers bereid is. Als daar veel koolhydraten in zitten, dan is dat helemaal niet erg.'

Een glas rode wijn is gezond... Toch?
Brouns: 'Er zijn mensen die geloven dat een glas per dag gunstig uitpakt voor de gezondheid. Als je kijkt naar nieuwe analyses, dan blijkt dat een glas mogelijk al negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid. Op basis daarvan raadt het Voedingscentrum aan alcohol te beperken tot minder dan een glas per dag. Ik denk: als je een glas per dag neemt en je hebt een gezonde leefstijl, je doet voldoende aan lichamelijke activiteit, je hebt een lage suikerconsumptie en je eet plantrijk en vezelrijk voedsel, dan heb je geen negatief effect op de gezondheid.' In 2014 besteedde Radar aandacht aan de gezondheidsmythe rondom wijn.

Kun je aspartaam, de suikervervanger, beter vermijden?
Dat aspartaam gevaarlijk zou zijn en kanker zou kunnen veroorzaken, is volgens Brouns 'pure onzin' en gebaseerd op oude aannames. Toch blijft de fabel maar circuleren. Uit onderzoeken van de Europese European Food Safety Authority (EFSA) en de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) komt volgens Brouns naar voren dat aspartaam, in de hoeveelheden die wij consumeren, geen probleem oplevert. En: 'Het voordeel van aspartaam is: als je frisdrank laat staan en daardoor de suikers niet consumeert, maar je wil toch iets wat zoet is en je neemt dan een drank waar wat aspartaam in zit, dan heb je wel wat zoetbeleving maar niet de calorieën.' Radar sprak eerder met het Voedingscentrum over aspartaam.

Radar Extra over cholesterol

In een tweeluik van Radar Extra gaat Antoinette Hertsenberg in op cholesterol(verlagers). In deel 1 gaat Antoinette Hertsenberg op zoek naar antwoorden op vragen over de werkzaamheid van cholesterolverlagers. In deel 2 volgt Antoinette 3 mensen met een hoog cholesterol die onder begeleiding van huisarts Tamara de Weijer hun voedingspatroon wijzigen. Wat voor invloed heeft dit op de hoogte van hun cholesterol?

Op de hoogte blijven? Installeer de Radarapp!

Heb jij de Radarapp al geïnstalleerd? Dan houden we je op de hoogte over het laatste consumentennieuws, over onderwerpen waar jij geïnteresseerd in bent. Heb je de Radarapp al? Dan kun je onder dit artikel onderwerpen volgen door op het plusje te klikken. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang eenmalig alle video's, artikelen en extra's rondom cholesterol.