Mogelijk geen repatriëring nodig voor vakantiegangers Barcelona

Barcelona-28-7-2020.jpg

Het ministerie van Buitenlandse Zaken paste maandagavond het reisadvies voor de stad Barcelona en de voorsteden aan van code geel naar oranje. Mensen wordt aangeraden alleen naar dit gebied te reizen als het echt noodzakelijk is. Vakantiereizen naar Barcelona worden 'dringend afgeraden'.

Er is nog niet bekend of de vakantiegangers uit Barcelona worden teruggehaald of dat ze een alternatief krijgen aangeboden. In elk geval biedt reisorganisatie TUI voorlopig geen stedentrips naar Barcelona meer aan.

Reisadvies geldt enkel voor Barcelona

TUI benadrukt dat het reisadvies alleen geldt voor de stad Barcelona en niet voor het nabijgelegen vliegveld. Mensen die elders in Spanje een vakantie hebben geboekt, kunnen op het vliegveld bij Barcelona landen om vervolgens verder te reizen, volgens een woordvoerster van TUI.

'Reizigers hoeven waarschijnlijk niet teruggehaald te worden'

Directeur Frank Oostdam van de ANVR, de belangenvereniging van reisbureaus, wijst erop dat er geen lockdown is ingesteld en dat de situatie nu niet veel anders is dan daarvoor. Mensen die er nu zijn, maken meestal een stedentrip van een of meer dagen. Ze zijn meestal van korte duur. Oostdam adviseert de mensen die nu in Barcelona zitten hun reis gewoon af te maken en met het vervoer terug te gaan zoals gepland stond. 'In het uiterste geval kan tot repatriëring worden overgegaan, maar dat verwacht ik niet.'

'Als je een paar dagen in Barcelona bent: doe je ding. Gebruik je gezonde verstand, neem de coronaregels in acht, maak je stedentrip af en reis dan door zoals gepland', aldus Oostdam. Na terugkomst moeten deze vakantiegangers wel twee weken thuisblijven, luidt het dringende advies.

Volgens Oostdam verblijven er vanwege het coronavirus beduidend minder mensen in Barcelona dan voorgaande zomers. In de stad zijn vanwege de coronacrisis ook niet veel hotels open. 

Reizigers van TUI

Reisorganisatie TUI heeft vijf reizigers in Barcelona voor een citytrip en die keren allen de komende dagen op de oorspronkelijk geplande reisdatum terug naar Nederland. Twee van hen zijn met eigen vervoer, drie reizen zijn met het vliegtuig gemaakt, aldus TUI.

In de regio Catalonië (Costa Brava) verblijven zo'n 250 reizigers van TUI buiten het gebied waar kleurcode oranje geldt. Voor deze groep heeft de aanpassing van het reisadvies geen gevolgen. De meesten van deze vakantiegangers zijn met eigen vervoer. Degenen die per vliegtuig zijn gekomen, kwamen via de luchthaven van Gerona, dus ook de terugvlucht naar huis kan gewoon doorgang vinden, aldus TUI.

Bron: ANP