Mogelijk gezondheidsrisico's bij rode gist rijst

rode_gist_rijst780.jpg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft naar aanleiding van de uitzending van Radar vandaag laten weten dat ze samen met de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen onderzoeken of het voedingssupplement rode gist rijst als geneesmiddel geregistreerd moet worden.

Rode gist rijst wordt in Nederland als voedingssupplement bij drogisterijen en natuurvoedingswinkels onder talloze merknamen verkocht. Eén van de belangrijkste werkzame stoffen in Rode Gist Rijst is Monacoline K. Dit is een natuurlijke statine.

Statines

Statines zijn cholesterolverlagers die in de meeste gevallen door artsen op recept worden voorgeschreven. Wat gebruikers van dit voedingssupplement zich vaak niet realiseren, is dat deze natuurlijke statine precies dezelfde bijwerkingen kan veroorzaken als statines op recept. Rode gist rijst wordt vrij op de markt verkocht en daarom hoef je in de winkel niet gewezen te worden op eventuele gezondheidsrisico’s. Geneesmiddelen worden wel gecontroleerd op juiste doseringen en het geven van voorlichting over gezondheidsrisico’s is dan verplicht.

Onderzoek Radar

Radar kocht de rode gist rijst bij vier verschillende drogisterijen en kreeg nergens juiste voorlichting over het product. Er werd niet gewezen op het feit dat er interactie kan ontstaan met andere geneesmiddelen en zwangere vrouwen werden ook niet gewezen op verhoging van het risico op aangeboren afwijkingen bij het kind. 'Hier wordt geen adequate voorlichting gegeven', zegt Jeanine Roeters van Lennep, vasculair internist in het Erasmus MC. Volgens haar is er maar één oplossing: dit moet een kruidenmedicijn worden zodat het alleen bij apotheken verkocht mag worden.