Mogelijk langere rijen op Schiphol door stiptheidsactie beveiligers

mogelijk-lange-wachtrijen-schiphol09072018.jpg

Beveiligers op Schiphol beginnen maandag met acties voor een betere cao. Daardoor kunnen bij de veiligheidscontroles op de luchthaven iets langere rijen ontstaan.

'Maar niemand zal zijn vlucht missen', zei een woordvoerder van de FNV. 'Vooralsnog zullen de beveiligers de werkinstructies wat strikter naleven.' De stiptheidsactie is om 07.30 uur begonnen.Lees hier wat wel en niet door de douane kan

Volgens FNV en CNV is er 'een onoverbrugbaar gat' ontstaan tussen wat de bonden willen en wat de werkgevers bieden. De bonden eisen 3,5 procent meer loon in 2018. De cao geldt voor 1200 beveiligers in dienst bij G4S Aviation Security. Het gaat volgens Schiphol om een geschil met particuliere beveiligingsbedrijven en G4S Aviation. De luchthaven benadrukt dat het geen partij is in deze kwestie.

Werkonderbrekingen

De laatste tijd is vaker gestaakt op en rond Schiphol. In mei hielden werknemers van drie bedrijven die bagage en vracht afhandelen werkonderbrekingen. Een maand later trof de estafetteactie in het streekvervoer de buslijnen van- en naar de luchthaven.

Reactie Schiphol

Schiphol is niet blij met de acties van beveiligers op de luchthaven. Schiphol respecteert het recht van vakbonden CNV en FNV om actie te voeren, maar zal deze keer op keer toetsen op rechtmatigheid. Ook de veiligheid wordt daarbij goed in de gaten gehouden. Schiphol zegt verder extra maatregelen te hebben genomen om een zo soepel mogelijke doorstroom te garanderen voor reizigers.

Bron: ANP