Mogelijk meer kans op kinderleukemie door elektriciteitslijnen

electriciteit-leukemie-18-04-2018.jpg

Kinderen die in de buurt van bovengrondse elektriciteitslijnen wonen hebben mogelijk een één tot twee maal hogere kans om leukemie te krijgen dan andere kinderen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Gezondheidsraad.

Er is echter geen hard bewijs. De Gezondheidsraad beschikt wel over aanwijzingen dat de elektromagnetische velden het risico op gezondheidsproblemen bij kinderen vergroot.

Blootstelling aan magnetische velden

In Nederland krijgen ongeveer 135 kinderen per jaar leukemie. 'Blootstelling aan magnetische velden die de lijnen opwekken zou hiervoor verantwoordelijk kunnen zijn, al vallen andere (onbekende) factoren of toeval niet uit te sluiten. De kans op het krijgen van kinderleukemie lijkt naar schatting met een factor 1,2 verhoogd te zijn bij kinderen die binnen ongeveer 50 meter van een bovengrondse elektriciteitslijn wonen', stelt de raad.

De raad adviseert het kabinet om geen nieuwe huizen dichtbij transformatorhuisjes te bouwen. Bestaande woningen kunnen blijven staan.

Ook ondergrondse elektriciteitskabels schadelijk

Volgens het rapport zijn ondergrondse elektriciteitskabels en transformatorhuisjes, waar ook elektromagnetische velden vandaan komen, mogelijk ook schadelijk voor de gezondheid. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zou daarom moeten overwegen om het voorzorgsbeleid, dat al geldt voor hoogspanningslijnen (boven de grond), uit te breiden naar stroomkabels onder de grond. 'Omdat magnetische velden niet tegengehouden worden door bodem of bouwmaterialen.'

Bron: ANP / RTL Nieuws