Mogelijk twee keer herprikken in 2022

4e vaccin.jpg

Het kabinet houdt er serieus rekening mee dat de gehele bevolking volgend jaar opnieuw twee keer moet worden ingeënt tegen het coronavirus. Dat blijkt uit de vorige week gepresenteerde begroting van het ministerie van Volksgezondheid. Daarin is voor volgend jaar een bedrag van 134 miljoen euro gereserveerd voor dit scenario. In een toelichting op het bedrag wordt in de begroting gesproken van 'het maximale scenario (gehele bevolking twee keer herprikken)', meldt NRC.

Dat het ministerie zich concreet voorbereidt op een derde en mogelijk zelfs vierde coronaprik voor de hele bevolking in 2022 was nog niet eerder bekend. Een woordvoerder van het ministerie zegt dat het gereserveerde geld bedoeld is voor 'de uitvoeringscampagne van het vaccineren in 2022'. De 134 miljoen is een schatting van het bedrag dat nodig zou zijn om uitvoerende partijen als de GGD te betalen.

'Afhankelijk van het beschermings- en besmettingsniveau'

Het ministerie benadrukt dat het op dit moment niet zeker is of het opnieuw inenten van de hele bevolking noodzakelijk is. Volgens een woordvoerder is dat 'afhankelijk van het beschermings- en besmettingsniveau'. In de begroting is rekening gehouden met het maximale scenario van twee keer herprikken 'in het kader van een goede voorbereiding'.

Bron: MediaWatch