Mogelijk volgend jaar lagere belasting op spaargeld

spaargeld-270619.jpg

De belasting op spaargeld in box 3 kan mogelijk omlaag, maar het duurt nog zeker tot 2021 voordat een nieuw tarief kan worden ingevoerd, volgens staatssecretaris Menno Snel van Financiën. Dat schrijft de NOS.

Bij het bepalen van het nieuwe tarief gaat de fiscus uit van een voordeel dat de meeste mensen niet halen met de huidige rentestand. Over de jaren 2013 tot en met 2016 is een rendement van 4 procent onmogelijk haalbaar met beleggingen met weinig risico, zeker door de al jaren lage rente in Europa. Doordat de fiscus daar toch een fikse heffing voor rekent, zou inbreuk worden gemaakt op het eigendomsrechtzoals beschreven in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Heb je alleen spaargeld en geen aandelen, dan lijd je mogelijk verlies. Snel wil op Prinsjesdag een oplossing presenteren om mensen met alleen een spaarvermogen tegemoet te komen. 

Winstbelasting omlaag

Kamerlid Nijboer van de PvdA stelt dat het waarschijnlijk niet gaat lukken om een reëlere heffing in het Belastingplan voor volgend jaar te verwerken. Spaarders betalen daarom in 2020 nog een belastingtarief dat te hoog is.

Bron: NOS