background branding

Mogelijke daling van huizenprijzen door coronacrisis

HuizenprijzenDaling_07.04.2020.jpg

De huizenmarkt krijgt door de coronacrisis zo'n knauw dat de huizenprijzen volgend jaar zullen dalen. Dat voorspellen economen van ABN AMRO. Hoe sterk de daling wordt, is nog ongewis. Dat hangt af van de precieze impact van de crisis.

Als de huizenprijzen dalen, zou dat de eerste keer sinds 2014 zijn. Sinds dat jaar werden koopwoningen jaar op jaar duurder, met in de afgelopen jaren spectaculaire prijsstijgingen door schaarste en een grote vraag. Vorig jaar doorbrak de gemiddelde prijs voor een bestaande koopwoning voor het eerst de grens van 300.000 euro.

ABN AMRO voorziet dat de vraag naar huizen door de maatregelen tegen het nieuwe coronavirus krimpt. Alle steunmaatregelen van de overheid ten spijt is een recessie onvermijdelijk. De werkloosheid stijgt en besteedbare inkomens slinken. Daar komt bij dat hypotheekrentes stijgen, waardoor de aanschaf van een huis moeilijker te financieren is.

Beleggers

Ook beleggers zullen minder actief worden op de koopwoningmarkt. Voor vermogende particulieren was het de afgelopen jaren nog aantrekkelijk geld in huizen te steken, doordat spaarrente nagenoeg niets opleverde. Naar alle waarschijnlijkheid hebben deze beleggers veel geld verloren op de beurs, waardoor ze voorlopig minder ruimte hebben voor investeringen in 'stenen'.

Vlak voordat het coronavirus toesloeg in Nederland en de rest van Europa was de huizenmarkt volgens ABN AMRO nog solide. Het aantal aankopen zat sinds de zomer van 2019 weer in de lift, mede dankzij goedkopere hypotheken. Daarnaast wakkerde het vooruitzicht op grotere woningschaarste de koopwoede aan.

Huizenprijs dit jaar nog iets omhoog

Voor dit jaar verwachten economen van de bank nog een bescheiden stijging van de gemiddelde huizenprijs. Dit komt doordat de sterke toename van vorig jaar nog doorwerkt. Wel zullen minder huizen van eigenaar wisselen ten opzichte van vorig jaar. Meestal doet een daling van de huizenprijzen zich pas na een daling van het aantal aankopen voor, aldus de economen.

Hypotheek mogelijk 'onder water'

ABN AMRO verwacht dat bij de prijsdaling een aantal huishoudens met hun hypotheek 'onder water' komt te staan. Dan is de hypotheek hoger dan de verkoopwaarde van een huis. Dit zal waarschijnlijk minder vaak voorkomen dan na de financiële crisis van 2008, mede door de ongekend sterk gestegen huizenprijzen in de afgelopen drie jaar.

Verkoop van woningen neemt af

De verkoop van bestaande woningen daalde afgelopen kwartaal met 0,6 procent. In totaal verkochten de NVM-makelaars afgelopen kwartaal bijna 32.800 woningen. Van nieuwbouw werd er wel bijna zeven procent meer aan de man gebracht, maar daartegenover staat dat er 6 procent minder nieuwbouwwoningen in de verkoop gingen. Het te koop staande aanbod van nieuwbouwwoningen is daarmee met ongeveer een tiende afgenomen tot 13.900 stuks.

'Krapte blijft voorlopig aanhouden'

'De ontwikkeling van het nieuwe aanbod baart ons wel zorgen', zegt NVM-voorzitter Onno Hoes. 'De enige oplossing voor de woningnood is namelijk het vergroten van het aanbod.' Hoes wijst erop dat het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) onlangs ten gevolge van de coronacrisis voor de komende twee jaar nog eens 20 procent terugval bij de nieuwbouw van woningen voorspelde. 'De krapte op de woningmarkt zal daarom voorlopig nog wel aanhouden.'

Bron: ANP