Mogen kruidensupplementen de consument nog steeds valse hoop geven? | Radar checkt

Op veel gezondheidsproducten met kruidensupplementen wordt achter een gezondheidsclaim een asterisk (*) vermeld. Op de achterkant van de verpakking staat dan dat de juistheid van desbetreffende claim nog onderzocht wordt, en dat dus nog helemaal niet duidelijk is of deze klopt. Radar maakte hier in oktober 2020 een uitzending over, waarna Europese parlementsvragen werden gesteld door CDA-Europarlementariër Esther de Lange. Hoe staat het er nu voor?

Even terug naar oktober. De start van het virusseizoen, dus verslaggever Fons haalt zijn toverdrankje in huis: dropsiroop. Omdat hij niet weet waar het sterretje voor staat bij de claim 'verzachtend voor de keel', gaat hij op onderzoek uit. 

Via allerlei instanties komt hij erachter dat het een claim is die voor consumenten vrij vaag is. Producenten kunnen op die manier op kruidensupplementen claims plaatsen, met als kanttekening dat de claim nog niet bewezen is. Ofwel: de Europese Commissie doet onderzoek naar die claim. Maar het wordt niet vermeld of er een onderzoeksvraag is ingediend, of er een onderzoek gestart is en hoe lang het onderzoek duurt en wat er gebeurt met een uitslag. Op deze manier kunnen er jarenlang producten met gezondheidsclaims verkocht worden zonder dat er ooit naar goed inhoudelijk naar die claims gekeken wordt. 

'Moeilijk te onderzoeken productgroep'

De Lange kreeg onlangs antwoorden van de Europese Commissie op haar vragen omtrent de asterisk. Ze antwoordden haar dat het een moeilijk te onderzoeken productgroep is en ze overwegen om de wetgeving aan te passen om een andere categorie voor deze voedingsmiddelen in te voeren. Bijvoorbeeld met een claim als: 'dit product wordt traditioneel veel gebruikt bij keelpijn'. 

De Lange is niet echt enthouasiast: 'Het doet mij een beetje denken aan grootmoeders middeltjes. Wat ik vervelend vind, is dat hele specifieke supplementen, zoals dropsiroop, in het schap staan naast de echte hoestsiroop. Dat is een echt medicijn waar een zware bewijslast voor geldt. Het is de 21ste eeuw, het is geen grootmoederstijd meer'.  

Wat De Lange betreft is de kous hiermee nog niet af en komt er ook een waarschuwing op als 'dit is geen geneesmiddel'.

Het fragment uit oktober kijk je hieronder terug. 

Mogen kruidensupplementen de consument nog steeds valse hoop geven?

Forumreacties

13
  • Door Radar

Dropsiroop van Kruidvat bevat zoethoutwortel en heeft een aangename dropsmaak. Zoethoutwortel is weldadig en verzachtend voor de keel.' Zo leest het etiket van het middeltje van drogisterij Kruidvat. Maar daarachter komt een asterix, een sterretje, met een toelichting hierbij: 'Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.' Hoe gezond is de dropsiroop? Fons zoekt het uit in de uitzending van vanavond. Lees meer over de uitzending: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/hoe-gezond-is-dropsiroop-van-kruidvat-echt-radar-checkt/

  • Door L Haan

Dropwater ofwel Mixtura Resolvens wordt/werd al sinds de oudheid gebruikt tegen keelpijn/verkoudheid als slijmoplosser/keelpijnverzachter. Ik spreek uit jarenlang gebruikservaring! Het werd royaal verstrekt door ziekenhuisapotheken in de vorige en huidige eeuw! Na 300 ml gebruik was je keelpijn over! Lekker laten blijven!

  • Door 16again

Natterman had ook zo'n heerlijk hoestsiroop, helaas is die van de markt verdwenen. Is dit van kruidvat hetzelfde?