Mondkapje dragen maakt ons niet onvoorzichtiger

200821 mondmasker straat.jpg

Wie een mondkapje draagt, waant zich niet opeens zo veilig dat hij minder afstand houdt. Niet het mondkapje, maar drukte maakt dat we geen anderhalve meter afstand meer tot elkaar houden, zeggen deskundigen tegen de Volkskrant.

Uit de eerste Nederlandse straatwaarnemingen van mondkapjesgebruik in een gewone winkelstraat in Amsterdam, blijkt dat we niet onvoorzichtiger zijn met een mondkapje op.

'We kunnen voorzichtig zeggen: de zorg dat mondkapjes mensen een gevoel van schijnveiligheid geven en tot minder onderlinge afstand leiden, hoef je niet te hebben', zegt onderzoeksleider Marie Rosenkrantz Lindegaard van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving.

'Invloed op draagplicht'

Dat heeft mogelijk grote gevolgen voor het beleid, denkt hoogleraar gezondheidspsychologie John de Wit (Universiteit Utrecht), na inzage van de Amsterdamse resultaten. Dat mondkapjes roekeloos gedrag in de hand zouden werken, is immers een van de voornaamste redenen waarom het kabinet tegen uitbreiding van de draagplicht is. 'Dit onderzoek levert echter stevig bewijs dat er van die kapjes geen serieuze nadelige effecten uitgaan', zegt De Wit.

Bron: ANP