Mondkapjesplicht wordt ingevoerd op drukke plekken Rotterdam en Amsterdam

Mondkapjes-31-7-2020.jpg

Het dragen van een mondkapje wordt verplicht op drukke plekken in Amsterdam en Rotterdam. Dat hebben beide veiligheidsregio's besloten. De maatregel gaat in beide plaatsen in op woensdag 5 augustus en geldt voor iedereen vanaf dertien jaar en ouder.

In Amsterdam gaat het om vijf locaties waar mondkapjes verplicht zullen zijn, waaronder de Wallen en de Kalverstraat. In Rotterdam geldt de regel onder meer in winkelgebieden als de Coolsingel, de Lijnbaan en de overdekte winkelcentra Alexandrium en Zuidplein. De lijst wordt mogelijk nog uitgebreid. De verplichting geldt van 6.00 uur tot 22.00 uur voor iedereen van dertien jaar en ouder, meldt de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Mondkapjes zijn nodig op plekken waar het krap en druk is

Het dragen van een niet-medisch mondkapje, zowel op straat als in winkels, is volgens de veiligheidsregio nodig op plekken waar het krap en druk is en waar andere maatregelen onvoldoende werken of leiden tot ongewenste economische effecten. Ook op de Nieuwendijk en de markten in de Albert Cuypstraat en Plein ’40-’45 in Amsterdam moeten bezoekers een mondkapje gaan dragen.

Wie zich er niet aan houdt, riskeert een boete. De hoogte daarvan moet nog worden vastgesteld.

De verplichting dient als experiment

De nieuwe maatregel is een experiment en het naleven van de 1,5 meter afstand op deze plekken blijft gelden. De veiligheidsregio's kijken of het dragen van een mondkapje ertoe leidt dat mensen voorzichtiger worden en meer afstand houden, zoals het RIVM onlangs concludeerde. Aan de hand van de ervaringen zal worden gekeken hoelang de mondkapjes nodig zijn en over eventuele uitbreiding naar andere gebieden.

Mondkapjes als aanvulling op de bestaande coronaregels

Woensdag werd bekend dat veiligheidsregio's het dragen van mondkapjes mogen verplichten om ervoor te zorgen dat mensen de coronaregels beter naleven. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema vroeg eerder al om een onderzoek naar het dragen van mondkapjes in de openbare ruimte, aangezien het steeds drukker wordt in Amsterdam en mensen onvoldoende afstand houden.

Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam en voorzitter van de veiligheidsregio, laat in een verklaring weten: 'Mondkapjes kunnen in mijn ogen de urgentie op sommige plaatsen vergroten, naast de gouden regel van 1,5 meter afstand houden, hygiënemaatregelen en handhaving.' Aboutaleb had al aangedrongen op een mondkapjesplicht om de verspreiding van het virus te beteugelen.

Aantal coronabesmettingen is toegenomen

Het aantal coronabesmettingen in Nederland is de afgelopen weken toegenomen, en Rotterdam-Rijnmond is daarin de grootste brandhaard. Ongeveer een kwart van alle nieuwe gevallen wordt in Rotterdam en omstreken vastgesteld.

Bron: ANP