background branding

MS-patiënten bieden petitie aan om 'loopmedicijn'

Fampyra_petitie_13jan19.jpg

De vereniging van multiple sclerose-patiënten gaat dinsdag naar de Tweede Kamer om het 'loopmedicijn' Fampyra terug te krijgen in het basispakket. Ze heeft meer dan 41.000 handtekeningen verzameld ter ondersteuning van een petitie.

Er was tijdelijk een vergoeding, maar die is gestopt. Het Zorginstituut concludeerde vorig jaar dat fampridine ofwel Fampyra 'geen plaats verdient' in het basispakket. Het is volgens de instantie niet bewezen beter dan andere behandelingen in Nederland, maar zin wel duurder.

Tweeduizend mensen hebben baat bij het middel

Toch zijn er volgens de vereniging zeker tweeduizend mensen in Nederland bekend die wel degelijk baat hebben bij het middel. Het lopen gaat ze gemakkelijker af. Omdat veel MS-patiënten niet kunnen werken en afhankelijk zijn van een uitkering, zijn de kosten van 165 euro per vier weken voor een aantal van deze patiënten een probleem.

Radar terugkijken: MS-medicijn Fampyra niet meer vergoed

Verenigingsvoorzitter Jan van Amstel zegt dat het middel het verschil kan maken tussen wel of geen rolstoel. Dokters kunnen volgens hem al na twee weken zien of Fampyra effect heeft, als er dus nog geen honderd euro aan is uitgegeven.

Bron: ANP

Meer over