Mythes over de magnetron: mag je deze voedingsmiddelen er écht niet in opwarmen?

eieren-en-andere-voedingsmiddelen-opwarmen-in-de-magnetron-780.jpg

De magnetron is een handig apparaat om allerlei eten en drinken in op te warmen, maar er schijnt ook van alles juist níet in te mogen. Over diverse producten doen wilde verhalen de ronde. Wij vroegen het Voedingscentrum om zin en onzin van elkaar te scheiden.

Door bevroren fruit in de magnetron op te warmen ontstaan kankerverwekkende stoffen, druiven kunnen erin ontploffen en door moedermelk middels microgolven te verwarmen krijg je E.coli. Wat is hiervan waar en wat klopt er niet? Wij legden deze en andere magnetronwaarschuwingen voor aan het Voedingscentrum. Welke moet je volgens de voorlichtingsorganisatie ter harte nemen en welke zijn totale onzin?

De volgende producten schijn je beter niet in de magnetron te kunnen opwarmen. Wat is daarvoor een veelgehoorde reden, en vooral: is het waar of niet waar?BroccoliWaarom? Een groot deel van de gezonde bestanddelen zou verloren gaan.Waar of niet waar? Niet waar.Het Voedingscentrum licht toe: 'Ook in de magnetron kun je eten koken of stomen. Vaak heb je voor groente veel minder water nodig, waardoor voedingsstoffen juist beter behouden worden. Vitamines lossen zo niet op in het water.'DruivenWaarom? Ze zouden kunnen ontploffen.Waar of niet waar? Waar.EierenWaarom? Ze zouden kunnen ontploffen.Waar of niet waar? Waar.MoedermelkWaarom? Hierdoor zou je de kans op E.coli vergroten.Waar of niet waar? Niet waar.Het Voedingscentrum licht toe: 'Moedermelk kun je wel in de magnetron verwarmen, mits niet te lang en niet te heet.

Advies: verwarm het flesje op maximaal 600 Watt. Een flesje van 100 milliliter verwarm je dan 30 seconden, van 150 milliliter 45 seconden en van 200 milliliter 60 seconden. Zwenk de fles tussendoor en aan het einde om de warmte goed te verdelen, anders kan deze te warm worden. Het gebruik van de magnetron zal de kans op aanwezigheid van E.coli niet vergroten.'Bevroren fruitWaarom? Bepaalde bestanddelen zouden veranderen in kankerverwekkende stoffen.Waar of niet waar? Niet waar.Het Voedingscentrum licht toe: 'Er worden geen kankerverwekkende stoffen gevormd in de magnetron. Het is ook een misverstand dat de magnetron gevaarlijke radioactieve straling geeft. De elektromagnetische straling die een magnetron uitzendt, gaat op zoek naar watermoleculen in voeding. De microgolven zorgen ervoor dat deze moleculen gaan trillen. Dat gaat zo hard tekeer dat er wrijving ontstaat die warmte geeft.'Bevroren vleesWaarom? Vitamine B12 zou verloren gaan en bacteriën zouden zich vermenigvuldigen.Waar of niet waar? Niet waar.Het Voedingscentrum licht toe: 'Het klopt wel dat door hitte vitamines kunnen afbreken, maar dit geldt net zo goed bij koken, braden of in de oven. Bacteriën zullen zich in de magnetron niet vermenigvuldigen.

Je kunt de magnetron ook gebruiken om bevroren (kleinere) stukken vlees te ontdooien. Gebruik het niet voor grote stukken vlees. Zie ook de kookhulp van het Voedingscentrum.'BietenWaarom? Nitraat zou veranderen in nitriet.Waar of niet waar? Niet waar.Het Voedingscentrum licht toe: 'Restjes kun je prima opwarmen in de magnetron. Voorheen was het advies om spinazie of bieten niet nogmaals op te warmen in verband met nitriet, maar onderzoek laat zien dat dit verwaarloosbaar is.'Spinazie (om opnieuw op te warmen)Waarom? Nitraat zou veranderen in nitriet.Waar of niet waar? Niet waar.Het Voedingscentrum licht toe: 'Restjes kun je prima opwarmen in de magnetron. Zie bieten.'Selderij (om opnieuw op te warmen)Waarom? Nitraat zou veranderen in nitriet.Waar of niet waar? Niet waar.Het Voedingscentrum licht toe: 'Restjes kun je prima opwarmen in de magnetron. Zie bieten.'Kip (om opnieuw op te warmen)Waarom? De eiwitstructuur zou veranderen en dit zou spijsverteringsproblemen kunnen geven.Waar of niet waar? Niet waar.Het Voedingscentrum licht toe: 'Restjes kun je prima opwarmen in de magnetron.'Champignons / paddestoelen (om opnieuw op te warmen)Waarom? Dit zou spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken.Waar of niet waar? Niet waar.Het Voedingscentrum licht toe: 'Restjes kun je prima opwarmen in de magnetron.'Aardappelen (om opnieuw op te warmen)Waarom? Er zouden 'moeilijk verteerbare chemische deeltjes' worden afgescheiden.Waar of niet waar? Niet waar.Het Voedingscentrum licht toe: 'Restjes kun je prima opwarmen in de magnetron.'TomatensausWaarom? Dit zou kunnen gaan spetteren.Waar of niet waar? Deels waar.Het Voedingscentrum licht toe: 'Tomatensaus kan inderdaad gaan spetteren. Het scheelt om het op te warmen met een iets lager vermogen en tussendoor om te roeren.'BanketstaafWaarom? Er zou een groot temperatuurverschil ontstaan tussen de binnen- en de buitenkant. Waar of niet waar? Deels waar.Het Voedingscentrum licht toe: 'Een banketstaaf mag je gewoon opwarmen in de magnetron. Het is wel zo dat de binnenkant van de banketstaaf (het spijs) vaak veel heter wordt dan de buitenkant doordat die meer water bevat. Voorzichtigheid is dus wel geboden.'WaterWaarom? Je zou de temperatuur lastig kunnen inschatten; het water zou erg heet kunnen worden terwijl je dit niet per se aan de beker / het glas voelt.Waar of niet waar? Deels waar.Het Voedingscentrum licht toe: 'Water kan prima opgewarmd worden in de magnetron. Het is aan te raden om het glas tussendoor een keer om te zwenken.'Luchtdicht afgesloten vloeistoffenWaarom? Dergelijke bakjes / bekers zouden kunnen ontploffen.Waar of niet waar? Waar.Gedroogde hete pepersWaarom? Ze zouden vlam kunnen vatten en schadelijke gassen kunnen afgeven.Waar of niet waar? Niet waar.Het Voedingscentrum licht toe: 'Dit is ons niet bekend, maar erg droge levensmiddelen kun je niet heel goed opwarmen in de magnetron. De magnetron heeft namelijk voedingsmiddelen met vloeistof (water) nodig om op te warmen.'… (niks. Dus de magnetron aanzetten zonder inhoud.)Waarom? Dit zou schadelijk zijn voor het apparaat.Waar of niet waar? Waar.Het Voedingscentrum licht toe: 'Het is slecht om de magnetron zonder inhoud aan te zetten. Reden: de binnenwanden kunnen schade oplopen. Tip: laat altijd een glas water in de magnetronoven staan. Dit absorbeert de microgolven als de magnetron per ongeluk leeg wordt ingeschakeld.'