background branding

Na Action stoppen ook HEMA, Xenos en IKEA met verkoop messen aan kinderen

mes-kopen-minderjarigen-14092020.jpg

HEMA, Xenos en IKEA zijn van plan zo snel mogelijk te stoppen met de verkoop van messen aan kinderen van jonger dan 16 jaar. Ze volgen hierin het beleid van Action, dat al een tijd geen messen meer verkoopt aan kinderen. De winkelketen nam dit besluit, nadat de politie uit Zaandam het bedrijf had laten weten dat zij meerdere kinderen staande hadden gehouden met messen uit de Action.

De Zaanse politie kwam erachter dat de jongeren deze messen vaak zelf hadden gekocht. Na het verkoopverbod merkte zij op straat al verschil. De burgemeester van Zaanstad, Jan Hamming, deed daarom vrijdag op Facebook een oproep aan winkels als HEMA, Blokker, Xenos en IKEA om het voorbeeld van Action te volgen.

Xenos past nu haar beleid aan. 'De komende weken ontvangen de medewerkers instructies dat er leeftijdscontrole bij de kassa gaat plaatsvinden bij de aankoop van messen.' De nieuwe regel zal binnen enkele weken doorgevoerd worden.

Ook HEMA geeft hier direct gehoor aan: 'We gaan kijken of we dit beleid zo snel mogelijk kunnen doorvoeren. Wij willen hierin onze verantwoordelijkheid nemen.' De winkelketen hoopt wel op bijval van de politiek in Den Haag. 'Er is een alcoholwet, die bepaalt dat we geen alcohol mogen verkopen aan minderjarigen. Het is nodig dat er hierbij ook volledige duidelijkheid is voor onze kassamedewerkers als er straks een kind met een mes aan de kassa staat.'

IKEA heeft ook besloten een leeftijdsgrens te hanteren. 'We nemen momenteel de nodige praktische stappen om dit aangepaste beleid binnen enkele dagen door te voeren in al onze winkels in Nederland', laat IKEA weten. Ook de meubelketen vindt dat de politiek nu met heldere wetgeving moet komen.

Blokker en de daarbij horende Big Bazar zijn nog aan het onderzoeken of zij hun beleid gaan aanpassen.

Poll: verbod op messenverkoop aan minderjarigen?

Radar is benieuwd: vind jij dat het bij wet verboden moet zijn om messen te verkopen aan minderjarigen, zodat geen enkele winkel meer messen aan kinderen mag verkopen? Geef je mening via de onderstaande link.

Vul de poll in!

Bron: ANP