Na half jaar nog niks met klacht gebeurd: werkt Tuchtrecht Banken naar behoren?

tuchtrecht-banken-hoe-lang-780.jpg

Hoe snel neemt de stichting Tuchtrecht Banken je klacht in behandeling? Moet je lang wachten of kom je er helemaal niet doorheen? Bij Radar is een geval bekend van een klacht die al een half jaar ligt te wachten. De redactie is op zoek naar meer ervaringen met de klachtenprocedure.

Sinds 1 april 2015 – en dat is geen grap – kun je een klacht indienen bij de stichting Tuchtrecht Banken. Als een bankmedewerker zich niet aan de regels houdt, kan die op zijn vingers getikt worden. Inmiddels hebben zo’n 90.000 bankmedewerkers verplicht de Bankierseed afgelegd. Tot nu toe zijn er door de Tuchtcommissie 35 uitspraken gedaan met 7 berispingen en 21 beroepsverboden als gevolg.

Hoe makkelijk kun je een klacht indienen?

Ook Simon Lelieveldt, voormalig hoofd toezicht en financiële markten van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), heeft een half jaar geleden een klacht ingediend. Deze ging over de exorbitante salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers. Die wilde er een miljoen bij. Dat voorstel werd vervolgens onder grote maatschappelijke druk ingetrokken.

Lelieveldt is zelf een bekende in de financiële wereld en diende zijn klacht in onder een alias ('Pieter') om te kijken hoe een klacht van een betrokken consument wordt opgepakt. Het mag immers niet uitmaken wie de indiender is van een klacht.

Gevoelige kwestie onderschat

Jeroen van der Veer, de toenmalig voorzitter van de Raad van Commissarissen van ING, schreef in een reactie: 'Wij als Raad van Commissarissen zijn verantwoordelijk voor dit voorstel en betreuren de commotie die het veroorzaakt. We realiseren ons dat we de publieke reactie in Nederland op deze duidelijk gevoelige kwestie onderschat hebben.'

Klacht ligt al half jaar te wachten

Maar met de klacht van Simon Lelieveldt  is nog steeds niets gebeurd. 'We zijn een half jaar verder, met herhaald rappeleren is mijn klacht nog steeds niet in behandeling genomen. Omdat het zo ingewikkeld is en of ING niet op tijd de papieren inlevert', zegt Lelieveldt. Hij stuurde twee dagen na het verschijnen van een NVB Position Paper over het beloningsbeleid van bankiers nog een reminder naar het klachtenloket. Hij kreeg weer te horen dat ze nog aan het nadenken zijn of de melding wel een klacht kan worden.

Losgezongen van de maatschappelijke realiteit

Lelieveldt schreef 12 september een pittige gastcolumn op Follow The Money of bankiers tien jaar na de bankencrisis wel iets geleerd hebben over de financiële crisis. 'Ik hoop dat de twee affaires rond ING de bancaire bestuurders in Nederland de ogen opent voor een signaal wat ze twee jaar geleden al hadden gekregen: U bent losgezongen van de maatschappelijke realiteit, maar heeft dat zelf niet in de gaten.'

Leeuwonwaardig

Vorige week lanceerde de advocaten Hester Bais, Maartje van der Beek en Lex van Teeffelen, lector Financiële en Economische Advisering aan de Hogeschool Utrecht het initiatief ‘Leeuwonwaardig’.

Ze roepen consumenten op een tuchtklacht in te dienen tegen de bestuurders van ING. Aanleiding: op 3 september heeft het Openbaar Ministerie ING een schikking opgelegd van 775 miljoen euro.

Grove nalatigheid

Het trio verwijt de verantwoordelijke bestuurders en commissarissen geen verantwoordelijkheid te nemen voor hun grove nalatigheid. Ze blijven gewoon zitten, ondanks dat er onder hun leiding voor honderden miljoenen euro’s is witgewassen.

Reageer!

Wat is jouw ervaring met Tuchtrecht Banken? Laat het Radar weten via onderstaand formulier.