Naaktfoto's van honderden Nederlandse meisjes online

fotospesten-13-04-2018-780.jpg

Duizenden naaktfoto's en -video's van zeker vierhonderd Nederlandse meisjes worden op internet gedeeld in een besloten netwerk. Dat meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek. Mensen die op de besloten groep actief zijn, noemen volledige namen van de meisjes van wie ze zonder toestemming beelden verspreiden en linken naar hun profielen op sociale media.

De verzameling staat volgens RTL Nieuws op een in Nieuw-Zeeland gevestigde clouddienst en is alleen toegankelijk met een uitnodiging. Wie lid wil worden van de groep, moet zelf materiaal toevoegen. RTL deed dat ook: om toegang te krijgen verstuurde de redactie beelden van een 'pornoperformer'. Die werden gekoppeld aan nepprofielen op sociale media die voor het onderzoek waren aangemaakt.

Minderjarig

Het verspreiden van naaktbeelden zonder toestemming van de afgebeelde persoon is strafbaar. De politie kon donderdag echter niet zeggen of al aangiftes zijn gedaan. Naar inschatting van RTL Nieuws is een groot deel van de afgebeelde meisjes minderjarig.

Clouddienst Mega, waar RTL Nieuws de beelden vond, speelt een rol in diverse politieonderzoeken. 'Maar of we deze specifieke groep kennen, kan ik niet zeggen', reageert een woordvoerder van de Nationale Politie.

Identificeren

'We roepen mensen op om aangifte te doen als ze weten dat dit soort beelden zonder toestemming online circuleren'', aldus de woordvoerder. Hij wijst er echter ook op dat de politie de hoogste prioriteit geeft aan zaken waarin sprake is van kindermisbruik, zeker als video's actueel lijken. 'Het is niet te doen om al het beeldmateriaal dat op internet te zien is te bekijken en beoordelen en de mensen die in beeld zijn te identificeren.'

Bron: ANP / RTL Nieuws