Naam voetbalclub vaak gebruikt als wachtwoord

voetbalclub-wachtwoord-06-08-2019.jpg

Nederlanders gebruiken vaak hun favoriete voetbalclub als wachtwoord. Zowel Ajax als Feyenoord staan in de top-30 van meestgebruikte wachtwoorden.

Dat blijkt volgens het FD uit een analyse van wachtwoorden op de site Scattered Secrets van Rickey Gevers en Jeroen van Beek, twee Nederlandse experts in computerbeveiliging. Op deze site kun je checken of je wachtwoord ooit is gelekt en gekraakt.

De database van Scattered Secrets bevat op dit moment bijna 4 miljard gekraakte wachtwoorden. De teller op de homepage staat op ruim 3,86 miljard, maar elke seconde komen er wachtwoorden bij.

Waaruit bestaat een sterk wachtwoord eigenlijk? En waarom is het belangrijk om over verschillende wachtwoorden te gebruiken? Radar zet adviezen voor wachtwoorden voor je op een rij.

Lees meer: 6 voorwaarden voor veilige wachtwoorden

Zonder hoofdletter

In de Nederlandse ranglijst staat 'feyenoord' op plek 15 en 'ajax' op 30. Beide met kleine letter; Feyenoord en Ajax met hoofdletter worden veel minder gebruikt. De harde cijfers zeggen nog meer dan de plek op de ranglijst: 'ajax' is 3832 keer gebruikt, 'feyenoord' 10.409 keer.

Wachtwoordmanager

Tegenwoordig zijn veel verschillende online diensten waar je een account bij moet aanmaken en daarbij een veilig en uniek wachtwoord moet invoeren. Hoe onthoud je al deze wachtwoorden? Radar zocht het uit.

Lees meer: Moeite met het onthouden van je wachtwoord? Gebruik een wachtwoordmanager

Bron: ANP MediaWatch / FD