Naar de verkeerde zorgverlener? Het kost Nederlanders honderden euro’s per jaar

271021 rekeningen.jpg

26 procent van de Nederlanders heeft per ongeluk een behandeling kregen van een niet-gecontracteerde zorgverlener, waardoor ze onverwachts moesten betalen. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingswebsite Pricewise. 

Pricewise zegt dat het gaat om Nederlanders met een natura- of combinatiepolis. In 65 procent van de gevallen liggen de bedragen tussen de honderd en vijfhonderd euro. Voornamelijk jongeren (41 procent) weten niet of zij een zorgverzekering hebben met een vrije zorgkeuze of een beperkte zorgkeuze, respectievelijk een restitutiepolis of een natura- en combinatiepolis. Bovendien hebben jongeren de minste kennis over de zorgverzekering. Dit blijkt uit een zorgkennisquiz van PriceWise onder 2000 respondenten.

Vooral eigen risico en basisverzekering onduidelijk

Uit het onderzoek komt naar voren dat de kosten die onder het verplichte eigen risico en wat de basisverzekering wel of niet dekt, vooral onduidelijk zijn. Nederlanders scoren gemiddeld een 6,2 op de toets van Pricewise. Jongeren halen het laagste cijfer met een 5,5 en 50-plussers halen gemiddeld een 6,3. 

Suzanne Löwik, expert zorgverzekeringen bij Pricewise, begrijpt dat de jongeren-doelgroep door een gebrek aan kennis naar een verkeerde zorgverlener gaan. ‘Op het moment dat iemand een behandeling ontvangt van een niet-gecontracteerde zorgverlener, kan dat erg veel geld kosten. Je betaalt dan namelijk een bepaald percentage van de kosten zelf. Het kan zo zijn dat je geen kosten maakt wanneer je naar de gecontracteerde zorgverlener X gaat, maar dat je driehonderd euro betaalt als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener Y gaat.’ 

‘Naast dat het probleem vaak voorkomt bij jongeren, is het eigenlijk een probleem voor meer Nederlanders,’ gaat Löwik verder. ‘Uit ons onderzoek blijkt dat 11 procent van alle Nederlanders met een natura- of combinatiepolis niet weet of een zorgverlener gecontracteerd is bij de zorgverzekeraar, voordat dat hij/zij een afspraak maakt.’

Extra kosten kunnen tot boven de duizend euro stijgen

Bij 20 procent van de groep die per ongeluk naar een niet-gecontracteerde zorgverlener ging, waren de extra zorgkosten vijfhonderd euro of meer. Bij 5 procent lopen deze kosten zelfs op tot een bedrag boven de duizend euro. 

Bovendien heeft 19 procent moeite om de extra zorgkosten te betalen. ‘Dat is zonde, want die extra kosten zijn te voorkomen,’ zegt Löwik. ‘Enerzijds door het zelf te checken, maar ook de communicatie vanuit de zorgverzekeraar, zorgverleners en overheid blijft hierin van belang. Het grootste gedeelte van de Nederlanders die geen restitutiepolis heeft, vindt dat zorgverleners voorafgaand aan een behandeling duidelijk moeten aangeven bij welke verzekeraars zij gecontracteerd zijn en bij welke niet. Daarnaast is het verstandig om bij de keuze van je zorgverzekering alvast te kijken of jouw favoriete fysiotherapeut of het ziekenhuis om de hoek gecontracteerd is bij jouw zorgverzekeraar’, zegt Löwik.

Bron: Pricewise