Naar een andere energieleverancier overstappen: waar moet je op letten?

spaarvarken-energie-verwarming-780.jpg

Het aantal consumenten dat wisselt van energieleverancier neemt elk jaar toe. Logisch, want overstappen naar een andere energieleverancier kan een aardige kostenbesparing opleveren. Wanneer kun je overstappen en waar moet je om denken?

Volgens de Energiemonitor 2018 van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) stapte in de periode van 1 april 2017 tot en met 31 maart 2018 zijn ongeveer 1,3 miljoen huishoudens naar een andere energieleverancier. Dit is ongeveer 17% van de consumenten. Dat was een verdubbeling ten opzichte van 2011. Volgens de website switchCollectief.nl ervaren de meeste mensen het overstappen van energieleverancier in het algemeen als positief.

Waarop kun je wel en niet besparen door over te stappen?

Op een deel van je energiekosten kun je niet besparen wanneer je overstapt. Dit zijn de energiebelasting en de btw (bij alle leveranciers hetzelfde) en de kosten van je netbeheerder (gekoppeld aan je woonadres).

Daarnaast is er echter nog ruim een derde (36%) van je energierekening waarop je wel kunt besparen. Dit is het zogeheten leveringsdeel (meestal: stroom en gas).

Onder deze leveringskosten vallen onder andere de verbruikskosten (of variabele leveringskosten) en het vastrecht levering (vaste leveringskosten). Bij de ene leverancier betaal je een laag vastrecht en hoge verbruikskosten, en bij de andere leverancier is dit andersom.

Lees ook: Zo doe je dat: bespaar honderden euro's op je energierekening

Vergelijk de tarieven van verschillende energie-aanbieders en reken uit hoeveel je kunt besparen. Hiervoor kun je gebruikmaken van online tools van verschillende partijen:

Let wel: dit zijn allemaal commerciële partijen die geld verdienen aan jouw overstap (als je het via de betreffende vergelijkingssite regelt). De sites benadrukken dat de vergoeding die ze ontvangen, voor elke leverancier hetzelfde is. Als je hieraan twijfelt, kun je natuurlijk vergelijkers vergelijken: probeer er meerdere uit en kijk of dat dezelfde resultaten oplevert.

Welke keuzes kun je maken wanneer je overstapt?

Bij een overstap kun je diverse keuzes maken:

  • Vaste of variabele tarieven
  • Contract voor bepaalde of onbepaalde tijd
  • Enkel of dubbel tarief
  • Grijze of groene stroom

Met een vast tarief heb je zekerheid over de prijs gedurende een bepaalde looptijd. Het betekent echter ook dat je mogelijk een tijdje te veel betaalt wanneer de energieprijzen onverhoopt zakken. Een beetje gokken dus, maar volgens de Consumentenbond zijn contracten met vaste tarieven meestal toch het voordeligst.

Als je een contract voor bepaalde tijd neemt, krijg je vaak een welkomstkorting. Je kunt dan echter niet overstappen voordat het contract voorbij is. Bij een contract voor onbepaalde tijd krijg je geen welkomstkorting maar kun je wel overstappen. Volgens de Consumentenbond kun je met jaarcontract met vaste tarieven en een welkomstkorting het meest besparen.

De energieaanbieder mag je contract niet stilzwijgend verlengen, maar let wel op: als je contract afloopt, krijg je een contract voor onbepaalde tijd met een opzegtermijn van 30 dagen. Vanaf dat moment betaal je de variabele tarieven. Die kunnen een stuk hoger kunnen zijn dan de tarieven van je vaste contract. Het kan zijn dat de vergelijkingssite die je hebt gebruikt om over te stappen, je ook nog een seintje stuurt tegen de tijd dat je contract zal aflopen.

Enkel tarief is altijd hetzelfde, dubbel tarief houdt rekening met piek- en daluren. Het piektarief is wat hoger, het daltarief is wat lager. Enkel tarief is voordeliger als je overdag veel stroom verbruikt.

Lees ook: Tips om je energierekening omlaag te krijgen

Groene stroom komt van zonnecollectoren, windmolens, waterkrachtcentrales en afvalverbranders. Grijze stoom is afkomstig van kolencentrales, gascentrales en kernreactoren. De ACM controleert of groene stroom ook echt groen is.

Waarmee moet je verder rekening houden?

  • Heb je een contract voor een of meerdere jaren en stap je over voordat dit is afgelopen? Dan loop je de beloofde welkomstkorting mis en krijg je mogelijk een boete. (Soms betaalt de nieuwe leverancier die voor je.)
  • Heb je een contract voor onbepaalde tijd, houd bij een overstap dan rekening met een opzegtermijn van een maand.
  • Als je overstapt tijdens of vlak na de (dure) wintermaanden, moet je mogelijk bijbetalen aan je oude leverancier. Als je dit wilt vermijden, stap dan over twee maanden voordat je contract afloopt.
  • Als de nieuwe leverancier vermoedt dat je een betalingsrisico vormt vanwege een schuld of betalingsachterstand, dan kan hij je vragen om een waarborgsom van al gauw een paar honderd euro. Deze kan oplopen tot duizend euro.
  • Geef de meterstanden door aan het nieuwe energiebedrijf en houd zelf een kopie.
  • Je oud-leverancier moet binnen twee maanden na de overstap een eindafrekening sturen. Controleer de meterstanden op deze afrekening goed.

Meer tips vind je in dit artikel en in onderstaande video van de Consumentenbond.

Overstappen van energieleverancier

Dit is een artikel uit 2017, door de redactie gecheckt en aangepast op 11 februari 2019.

Bron: Consumentenbond / switchCollectief.nl / Independer / Autoriteit Consument en Markt (ACM)