background branding

Naar het buitenland, maar rijbewijs is nog niet verlengd? Dit zijn je opties

20200117_rijbewijs.jpg

Door onder andere een tekort aan keuringsartsen is er een lange wachtrij ontstaan van 75-plussers die hun rijbewijs willen verlengen. Om te voorkomen dat ouderen niet meer de weg op kunnen, heeft het CBR een tijdelijke regeling ingevoerd waarmee je een jaar met een verlopen rijbewijs mag blijven rondrijden.

Het probleem van deze regeling is dat hij alleen in Nederland geldig is. Is je rijbewijs verlopen en ben je nog aan het wachten totdat het CBR de verlenging afrondt, mag je niet in het buitenland achter het stuur zitten. Hierdoor kan je autovakantie deze zomer mogelijk niet doorgaan.

Wees op tijd met het aanvragen van de verlenging

Als je wilt voorkomen dat je zonder rijbewijs komt te zitten, raadt het CBR aan om vier maanden voordat je rijbewijs verloopt, alvast de verlenging aan te vragen. Als er medisch iets aan je mankeert, wees er dan vijf maanden van tevoren bij. De aanvraag kun je het beste digitaal doen, op onderstaande pagina op de website van het CBR:

Rijbewijs verlengen na uw 75ste

Desondanks kan het CBR niet aan Radar beloven dat, wanneer je met een dergelijk grote marge de verlenging aanvraagt, je geholpen bent voordat je rijbewijs verloopt. Wil je van de zomer met de auto naar het buitenland en verloopt voor die tijd je rijbewijs, zorg er dan echt voor dat je die vier of vijf maanden van tevoren je aanvraag indient. Met een beetje geluk hoef je dan geen taxi te nemen.

Wanneer uit het keuringsverslag blijkt dat er geen medische belemmeringen zijn om je te laten autorijden, verwacht het CBR sowieso op tijd te zijn. Als een arts van het CBR naar je dossier moet kijken, kan het langer duren.

Versneld geholpen bij schrijnende situaties

Heb je een ernstig ziek of overleden familielid in het buitenland, werk je in het buitenland of kom je anderszins in een schrijnende situatie terecht als je niet in het buitenland kunt rijden? Dan is het CBR bereid om een uitzondering te maken. In dat geval wordt je aanvraag hoger op de stapel gelegd, zodat je niet zonder een geldig rijbewijs komt te zitten.

Is dit bij jou van toepassing? Neem dan contact op met de klantenservice van het CBR, die overigens benadrukt dat deze uitzondering echt alleen in schrijnende situaties gemaakt wordt. Als iedereen voorrang aanvraagt, wordt alsnog niemand sneller geholpen.

Achterstand binnen een jaar ingehaald

Het CBR verwacht de achterstand aan het einde van het jaar volledig is ingehaald. In het ergste geval moet je dus één keer een vakantie binnen de grenzen plannen, of met het openbaar vervoer op vakantie.