background branding

Naar het strand in coronatijd en tijdens een hittegolf? Dit moet je weten

06082020 strandbezoek.jpg

Een bezoek brengen aan Scheveningen of toch liever naar Bloemendaal? Met het mooie weer en wellicht ook een lang weekend op komst, kijk je er misschien naar uit. Radar zet de informatie van diverse gemeenten omtrent strandbezoek en corona op een rijtje.

Extra maatregelen op Scheveningen

Uiteraard wordt op alle stranden drukte verwacht gezien de warmte, zo ook op Scheveningen. Gemeente Den Haag neemt daarom extra maatregelen. Er worden meer handhavers ingezet. Ook wordt er langs de hele kust actief gecontroleerd op automobilisten die foutief parkeren. Er wordt eveneens gecontroleerd op het openhouden van de toegangswegen voor politie en ambulance.

Omdat veel mensen dit jaar kiezen voor een vakantie in eigen land of in een nabijgelegen buurland, worden er nog meer strandgangers verwacht. Desalniettemin blijven de coronamaatregelen gewoon van kracht.

Tip: rijd niet tot aan de kust

Iedereen die tijdens een warme zomerdag weleens een bezoek heeft gebracht aan Scheveningen, weet dat je beter niet tot de kust kunt rijden. Er staan doorgaans lange files en de parkeerplekken en garages zijn meestal (lang) vol.

Alternatieven

Er wordt daarom geadviseerd om je auto op een parkeerterrein aan de stadsranden te plaatsen of in een parkeergarage in de omgeving. Vervolgens kun je met het openbaar vervoer naar het strand. Je kunt natuurlijk ook een deelscooter (bijvoorbeeld Felyx of Go Sharing) of deelfiets nemen.

Gebied eventueel afsluiten

Houd er ook rekening mee dat gemeente Den Haag ook kan beslissen om de parkeergarages en parkeerplaatsen bij het strand én wegen rondom de boulevard en haven te sluiten voor verkeer. 'Als het toch te druk wordt op het strand of in een park, kan de gemeente het gebied helemaal afsluiten.'

Hetzelfde geldt voor Kijkduin, wat ook onder regio Haaglanden valt.

Bloemendaal

Liever een dagje Bloemendaal? Houd er dan rekening mee dat de gemeente bij extreme drukte of volle parkeerterreinen de toegangswegen kan afsluiten.

Er wordt geadviseerd om zoveel mogelijk met de fiets of scooter te komen om onveilige situaties op toegangswegen en in treinen te voorkomen. 'Check vooraf ook de actuele verkeerssituatie en drukte op locatie.'

Zandvoort

De gevolgen van het coronavirus raken ook de badplaats Zandvoort. Daar dit strand net zoals Bloemendaal behoort tot Veiligheidsregio Kennemerland, gelden daar dezelfde adviezen. Houd tevens rekening met het feit dat bepaalde faciliteiten eventueel gesloten kunnen zijn. Check voor vertrek de actuele stand van zaken op de website van Veiligheidsregio Kennemerland.

Noordwijk

Voor Noordwijk luidt het advies: 'Kom op de fiets wanneer mogelijk.' Hier kun je alle actuele informatie over het coronavirus en een bezoek aan Noordwijk vinden.

Wijk aan Zee

Gemeente Beverwijk vraagt iedereen om rekening te houden met elkaar én een paar regels na te leven:

  • De dorpsweide is open voor auto’s. Als de dorpsweide vol is, wordt de toegangsweg afgesloten voor auto’s. Het advies is dan ook: pak de fiets.
  • Het strand van Wijk aan Zee is breed. Bij voldoende spreiding is er dus genoeg ruimte. Wel kunnen de smalle strandopgangen- en afgangen snel volstromen, waardoor het te krap is om voldoende afstand te houden. 'Geef elkaar juist daar de ruimte.'
  • Op veel stranden geldt nu overigens dat er er sterke muistromingen kunnen zijn. Radar schreef eerder een handig artikel met tips over hoe je je beschermt tegen de gevaren van de zee.

'Op deze manier kunnen we allemaal genieten van deze zomerse dagen', aldus gemeente Beverwijk.

Sneller verbranden door corona?

Je verwacht het misschien niet, maar 'doordat de lucht schoner is en minder roetdeeltjes en vliegwolken bevat, missen we een beschermlaagje en heb je meer kans op verbranding'. Lees hier het advies van dermatoloog Marlies Wakkee over zonnen in deze tijd.

Op alle stranden gelden uiteraard de basisregels van het RIVM rondom corona.