Nabestaandenpensioen voortaan mogelijk vijf jaarsalarissen

pensioen-2019022.jpg

De partner van een overleden werknemer krijgt in de toekomst mogelijk vijf jaarsalarissen van het pensioenfonds als nabestaandenuitkering. De partner kan dan bij het pensioenfonds van zijn levensgezel kiezen voor een uitkering uitgesmeerd over vijf jaar, of het geld gebruiken voor een levenslange uitkering, schrijft de Volkskrant.

Deze uitkering moet het huidige ingewikkelde systeem van het nabestaandenpensioen vervangen, zodat een grote armoedeval bij het overlijden van een partner wordt voorkomen.

Algemene modernisering pensioenstelsel

De vakbeweging en werkgevers werken dit plan deze zomer uit, bevestigen bronnen aan de krant. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken heeft hen gevraagd met een visie op het nabestaandenpensioen te komen. Hun voorstel moet onderdeel worden van de algehele modernisering van het pensioenstelsel.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wees er onlangs nog op dat het hoog tijd is dat het nabestaandenpensioen goed wordt geregeld. Volgens hem zijn er nu schrijnende gevallen omdat mensen opgebouwde rechten kunnen verliezen bij het veranderen van baan. 

Bron: ANP MediaWatch / de Volkskrant