Nacontrole blaaskanker kan voortaan thuis: ‘Minder belastend en betrouwbaarder’

09062022-blaaskanker.jpg

Patiënten die blaaskanker hebben gehad, hoeven voor de nacontroles niet altijd meer naar het ziekenhuis. Steeds meer ziekenhuizen controleren de blaas met urinetesten die patiënten thuis kunnen doen, meldt het AD.

Het Radboudumc heeft de urinetesten als eerste ziekenhuis in Nederland geïntroduceerd. Voor het opsporen van de meest kwaadaardige tumoren heeft de zogenoemde EpiCheck een betrouwbaarheid van 99 procent. Bij minder kwaadaardige kanker spoort de test ongeveer 92 procent van de blaastumoren op.

Effectiever voor opsporen tumoren

Oncologisch uroloog Toine van der Heijden ziet grote voordelen. 'Bij inwendig onderzoek kunnen we kleine tumoren missen', zegt hij. Uit diverse studies blijkt dat dan zo'n 15 procent van de tumoren over het hoofd wordt gezien.

Er zijn meer pluspunten: voor patiënten is de urinetest veel minder belastend. Bovendien hoeven ze minder vaak naar het ziekenhuis. 'We hebben de testen tijdens de pandemie ingevoerd en merken dat patiënten dit prettiger vinden', aldus Van der Heijden.

Ook nog naar het ziekenhuis

Ondanks de voordelen gaan niet alle nacontroles via de urinetest. 'De eerste na de operatie doen we sowieso zelf. Maar als die goed is, kunnen we die onderzoeken afwisselen met de testen,' zegt Van der Heijden. Bij negen van de tien nacontroles zijn de tumoren verdwenen. 

De urinetests staan echter nog niet als officiële methode in de boekjes, waardoor zorgverzekeraars ze nog niet vergoeden. Ziekenhuizen stappen volgens Van der Heijden hierdoor langzaam over. 'Ik vind dat vreemd, want de tests zijn patiëntvriendelijker en je bespaart er uiteindelijk ook nog mee. Het duurt jaren voordat iets in de richtlijn komt. Als we daar steeds op moeten wachten voor de vergoedingen vernieuwt de zorg nooit.'

Bron: AD