Nat- of droogvoer voor je kat?

kattenvoer-05-12-2018-780.jpg

In energiedrankjes zit taurine. Waarom zit het ook in kattenvoer, en kan je beestje daar extra actief van worden? Wat betekenen de termen 'ruwe celstof' en 'ruwe as' op het etiket? En: kun je je kat beter natvoer of droogvoer geven? 

Radar spreekt met hoogleraar diervoeding Wouter Hendriks van de Wageningen Universiteit over waar je op kunt letten als je voeding uitzoekt voor je kat.

1. Waarom zit er taurine in kattenvoer?
Katten hebben taurine nodig voor een gezond hart en goede ogen. Ze kunnen het stofje zelf niet aanmaken. Taurine zit alleen in dierlijk materiaal (in muizen, ratten en vogels bijvoorbeeld). Het moet dus worden toegevoegd aan het voer van je beestje. Krijgt je kat geen of te weinig taurine, dan kan hij blind worden.

Taurine is dus van belang voor de voeding van je kat. Maar het stofje zit ook in energiedrankjes. Wordt je huisdier er dan extra actief van? 'Nee hoor', zegt Hendriks. De hoeveelheden die in kattenvoer worden gebruikt, zijn daar te laag voor.

2. Als er op de verpakking staat: 'complete voeding', zitten dan alle vitaminen erin die mijn kat nodig heeft?
'Ja', zegt Hendriks. Althans, waarschijnlijk wel: veel fabrikanten hebben namelijk afspraken gemaakt over de minimale hoeveelheden vitaminen die kattenvoer moet bevatten. Die afspraken zijn vastgelegd in het FEDIAF, en gaan overigens niet alleen over vitaminen, maar ook over veel andere voedingsstoffen in diervoeding.

Als er op de verpakking staat 'met vitamine E voor het behoud van gezonde cellen en weefsels', dan betekent dat dus niet per se dat er meer vitamine aan de voeding is toegevoegd.

Bij de fabrikant kun je checken of voldaan wordt aan de tabelwaarden van het FEDIAF.

3. Wat zijn 'ruwe as' en 'ruwe celstof'?
'Ruwe as is een indicatie van de hoeveelheid mineralen die erin zitten', vertelt Hendriks. 'Het asgehalte wil je niet te hoog hebben. Hoe meer as, hoe minder energie je kat uit de voeding haalt.' Ruwe celstof is vezel, legt hij uit. En die is weer belangrijk bij de vertering van voeding.

4. Kun je beter natvoer of beter droogvoer aan je kat geven?
Hendriks: 'Een kat heeft de hele evolutie alleen maar voeding gehad dat voor 60 tot 70 procent uit water bestaat. Een muis, rat of vogeltje bestaat namelijk voor het grootste deel uit water. Bovendien heeft de kat niet geleerd om te zeggen: ik ben dorstig.' Je kunt volledig natvoer en volledig droogvoer geven, zegt Hendriks. Maar: drinkt een kat te weinig, dan liggen nierproblemen op de loer.

Bij droogvoer worden er zout en andere componenten aan toegevoegd zodat de kat meer gaat drinken.'Bij natvoer gaat dat automatisch, omdat er 75 tot 80 procent water in zit', legt hij uit. 'Mijn advies zou zijn: voer een kat twee keer per dag, en geef minimaal één keer daarvan alleen natvoer.'

En: meng droge brokken niet met water, waarschuwt hij. Als je water toevoegt, zal dat zo rond de 40 procent zijn. Anders wordt het mengsel een papje. Bij een vochtpercentage tussen de 30 en 40 procent registreert de kat niet meer dat hij dorstig is, en drinkt hij dus te weinig.

Dit is een artikel uit december 2018, door de redactie bijgewerkt in oktober 2023. 

Meer over