'Nazorg bij kanker schiet vaak tekort, kosten ook niet altijd vergoed'

Nazorgkanker11-9-2020.jpg

De zorg voor klachten na kanker moet en kan beter. Nazorg voor kankerpatiënten moet al beginnen bij de diagnose. Dat stellen patiëntenorganisaties, zorgprofessionals en onderzoekers in een Nationaal Actieplan Kanker & Leven, dat vrijdag wordt gepresenteerd.

Meer mensen krijgen kanker en zij leven langer met en na kanker. Naar verwachting zijn dit in 2030 een miljoen mensen, aldus de makers van het plan. Velen zijn ernstig vermoeid, hebben angstklachten en kunnen niet als vanouds sociaal functioneren.

Zo zijn patiënten bang voor terugkeer van de ziekte, hebben sommigen beschadigde zenuwen en zijn er mensen die problemen ervaren met bijvoorbeeld relaties of op het werk. 'Toch schiet de zorg voor klachten na een behandeling voor kanker vaak tekort en wordt de zorg voor (preventie van) vermoeidheid en beperkt functioneren vaak niet vergoed.'

'Meer aandacht nodig voor gevolgen behandeling op lange termijn'

Bij de behandelkeuze moet er volgens de initiatiefnemers meer aandacht zijn voor de mogelijke (late) gevolgen van behandeling op langere termijn. De huidige organisatie van zorg en financiering is echter ontoereikend hiervoor, aldus de verschillende partijen.

Bij negen van de tien patiënten met kanker worden de kosten voor fysiotherapie bijvoorbeeld niet vergoed vanuit het basispakket, geven de makers aan. 'Terwijl we weten dat bewegen onder begeleiding de overlevingskansen verhoogt en vermoeidheid, somberheid en angst tegengaat.' Deze zuinigheid kost de samenleving veel geld, aldus de initiatiefnemers.

'Gegevens moeten beschikbaar zijn voor patiënt en zorgverleners'

Volgens de onderzoekers die meeschreven aan het plan is het belangrijk dat gegevens digitaal gemakkelijk beschikbaar zijn voor de patiënt en alle betrokken zorgverleners, zodat afstemming van zorg eenvoudiger is. Voor iedere patiënt moet er daarnaast één vaste zorgverlener zijn die vragen kan beantwoorden en adequaat kan doorverwijzen.

Het plan wordt onderschreven door koepels van ziekenhuizen, zorgverleners en patiëntenorganisaties.

Bron: ANP