background branding

Nederland blijft vaccineren met het AstraZeneca-vaccin

astra-zeneca-11032021.jpg

Nederland gaat door met vaccineren met het middel van farmaceut AstraZeneca. Dat heeft minister Hugo de Jonge donderdag gezegd. Enkele andere landen stopten deze week uit voorzorg, nadat er bij enkele gevaccineerden bloedproppen waren geconstateerd. 'Er is geen aanleiding gezien door onze experts om te stoppen met prikken. Het is gewoon een goed vaccin', zegt de minister tegen NOS.

Denemarken is een van de landen die stopte met vaccineren met het AstraZeneca-vaccin. 'Ik ben niet de baas van de vaccinatieoperatie in Denemarken, ik ben verantwoordelijk voor de vaccinatieoperatie in Nederland. En wat ik te doen heb is afgaan op onze experts', zegt De Jonge. 'Op basis van wat zij zeggen kan ik alleen maar zeggen: het is verstandig om gewoon door te gaan met prikken.'

De Jonge baseert zich onder andere op de uitspraken van EMA, het Europees geneesmiddelenbureau. Volgens de Europese toezichthouder zijn er geen aanwijzingen dat de bloedproppen zijn veroorzaakt door het coronavaccin. Ook is het aantal gevallen dat voorkomt onder gevaccineerde mensen niet hoger dan onder de gehele bevolking, aldus de toezichthouder.

Lees hier meer informatie over welke landen uit voorzorg stopten en waarom ze dit deden. Hier vind je ook de reacties van EMA en de Nederlandse toezichthouder, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). 

Bron: ANP