Nederlander heeft weinig kennis van zorgverzekering

De gemiddelde Nederlander scoort een mager zesje als het gaat om kennis over zorgverzekeringen. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Motivaction.

Meer dan de helft van de Nederlanders (58%) weet niet wat voor zorgverzekering hij of zij heeft. Drie kwart heeft nog nooit van een selectieve zorgpolis gehoord.

Eigen risico niet helder

Ook basisbegrippen als 'zorgverlener' en 'eigen risico' zijn niet voor iedereen helder. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat het eigen risico, het deel van de kosten die voor eigen rekening zijn, ook geldt voor de aanvullende verzekering.

Te weinig kennis

Hans de Kok van vergelijkingswebsite Pricewise heeft het onderzoek laten uitvoeren. Hij denkt dat consumenten te weinig kennis hebben om een goede  zorgverzekering te kiezen.

'Het gaat vaak al mis bij termen als "selectief", "natura" en "restitutie". Gebruik je daarvoor termen als "beperkte keuze", "ruime keuze" en "altijd keuze", dan is er al veel meer begrip', aldus De Kok.

Heldere rekenvoorbeelden en betere communicatie vanuit de overheid en de zorgverzekeraars zouden volgens De Kok ook moeten zorgen voor meer kennis bij de consument.

Bron: Nationale Zorggids