Nederlanders mijden zorg door hoger eigen risico

istock_leeg_ziekenhuisbed_628.jpg

Bijna 20 procent van de Nederlanders heeft in 2015 weleens zorg gemeden of uitgesteld. Bijna de helft van de mensen deed dit om het eigen risico uit te sparen.

Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO onder 793 personen, uitgevoerd in opdracht van zorgverzekeraar VGZ.

Het mijden of uitstellen betrof vooral het huisartsbezoek. Ook zorg bij een specialist in het ziekenhuis en medicijnen op recept werd gemeden of uitgesteld. Van de groep die zorg uitstelde of meed is zestig procent later alsnog naar de dokter gegaan, veertig procent heeft helemaal geen arts meer geraadpleegd.

Maar liefst twee derde van de mensen die zorggebruik heeft uitgesteld, gaf aan dat de klachten daarna zijn verergerd.

Onduidelijkheid over eigen risico

Ook is het voor veel mensen niet duidelijk wat er precies onder het eigen risico valt. Zo denkt een derde van de Nederlandse verzekerden dat je eigen risico betaalt wanneer je naar de huisarts gaat. Dat is niet waar. Een bezoek aan de huisarts telt niet mee voor het eigen risico.

Daarentegen denkt 39 procent van de ondervraagden ten onrechte dat spoedeisende hulp in het ziekenhuis en ambulancevervoer niet van het eigen risico afgaat. Terwijl je daar wél eigen risico voor betaalt.

Uit het onderzoek blijkt dat driekwart van de verzekerden niet tegen een eigen risico is, maar men vindt gemiddeld genomen de € 375 van dit jaar te hoog. Een bedrag van rond de € 210 per jaar is voor de meeste mensen acceptabel. In 2016 verhoogt het kabinet het eigen risico naar 385 euro. Verzekeraar VGZ vindt dit onverstandig

Bron: VGZ / NU.nl