Nederlanders slecht voorbereid op hun oude dag: hier moet je rekening mee houden

Oudedag.jpg

Ruim 80 procent van de Nederlanders heeft nog helemaal niets geregeld voor zijn oude dag en de zorg die ze dan nodig hebben. Wanneer moet je daarmee beginnen? En waar moet je aan denken?

Ouder worden voelt ver weg

Uit onderzoek van ActiZ, de branchevereniging voor ouderenzorg, blijkt dat ruim 80 procent van de Nederlanders slecht is voorbereid op zijn oude dag. Bovendien praat meer dan de helft nooit met anderen over ouder worden. Een woordvoerder van ActiZ heeft hier een aantal verklaringen voor: “We vinden onszelf om te beginnen nog te jong om hierover na te denken. Ook is het simpelweg niet leuk om te bedenken dat je ooit minder mobiel en zelfstandig zal zijn en weten we niet goed wat we nu al kunnen regelen.” 

Samen met ouderenorganisaties KBO-PCOB, ANBO en ActiZ zet Radar daarom vier zaken op een rij waar je al eerder over na kunt denken.

1. Hoe ziet mijn sociale netwerk eruit?

Alle drie de ouderenorganisaties benadrukken het belang van een goed sociaal netwerk. Het is belangrijk om mensen om je heen te hebben die je kunnen helpen met bijvoorbeeld klusjes of boodschappen op het moment dat je een kwetsbare gezondheid hebt. "Creëer een netwerk voor jezelf waar je op terug kunt vallen”, aldus een woordvoerder van ANBO. Zouden je buren je bijvoorbeeld kunnen helpen? En wonen je kinderen dichtbij? 

2. Wil je in je huidige huis blijven wonen?

Ook onderstrepen zij allemaal dat je over je huis moet nadenken: wil je hier blijven wonen of toch liever verhuizen naar een woning zonder trappen en drempels? En kun je je huis zo inrichten dat je er ook kunt wonen als je slecht ter been bent? Zou er bijvoorbeeld een traplift geïnstalleerd kunnen worden? En zou je automatische rolluiken kunnen installeren in plaats van zelf te hannesen met de gordijnen? De woordvoerder van ActiZ vult aan dat het ook goed is om te kijken naar het openbaar vervoer. “Stel dat je niet meer durft of kunt autorijden, ben je dan nog mobiel genoeg?” 

3. Welke technologie kan je helpen om zelfredzaam te blijven?

Volgens ActiZ is het bovendien erg belangrijk om bij de tijd te blijven. Kun je niet meer goed boodschappen doen, maar weet je wel hoe je online boodschappen kunt bestellen? Dan ben je nog steeds zelfredzaam. “Verdiep je daarom in de technologie van alledag. Blijf bij de tijd en betrokken bij de samenleving.”

4. Hoe wil ik mijn tijd gaan invullen na mijn pensioen?

“Het is niet alleen belangrijk om na te denken over praktische zaken, maar ook over wat je wilt gaan doen en wie je wilt zijn”, vertelt een woordvoerder van ANBO. “Vakantie en vrije tijd zijn vaak namelijk alleen fijn als je daarna weer aan de slag gaat.” Door alvast na te denken over hoe je je tijd gaat invullen na je pensioen, voorkom je dat je in een zwart gat belandt. 

Bronnen: ActiZ, ANBO, KBO-PCOB