Nederlands filmbedrijf mag gegevens illegale downloaders opvragen

filmbedrijf-dutch-filmworks-mag-gegevens-illegale-downloaders-opvragen-081217.jpg

Filmdistributeur Dutch FilmWorks mag de gegevens van illegale downloaders van hun films en series opvragen. De Autoriteit Persoonsgegevens vindt dat de organisatie genoeg maatregelen heeft genomen om zorgvuldig met de gegevens om te gaan.

Als er binnen drie maanden niets met de gegevens wordt gedaan, moet het bedrijf deze verwijderen. Het gaat alleen om gegevens uit Nederland van mensen die illegaal films of series van de distributeur downloaden, verspreiden of uploaden.

Dutch FilmWorks is distributeur van Nederlandse films zoals De eetclub en Komt een vrouw bij de dokter. Internationale successen zijn de tv-serie CSI, documentaire Planet Earth en de film Wolf of Wall Street.

Schadevergoeding

Eerder dit jaar meldde de organisatie dat zij van overtreders een schadevergoeding wil eisen per illegaal verkregen film of serie. Het gaat om voorstellen van honderden euro's.

Alleen toestemming van de autoriteit is niet voldoende om dit te eisen. Met alleen het IP-adres kan Dutch FilmWorks de identiteit niet achterhalen van overtreders. Het bedrijf moet voor deze gegevens aankloppen bij internetproviders en deze gegevens eventueel afdwingen via de rechter.

Bron: ANP