Nederlandse bedrijven willen CO2-uitstoot door zakelijke reizen halveren

business-trip.jpg

Een grote groep Nederlandse bedrijven, waaronder Philips, Unilever en KPN, belooft om de CO2-uitstoot door hun zakelijke reizen in 2030 met de helft te hebben teruggebracht. Dat meldt milieuorganisatie Natuur & Milieu.

De bedrijven, met gezamenlijk bijna 300.000 werknemers, hebben zich verenigd in de coalitie Anders Reizen. Natuur & Milieu was in 2015 een van de initiatiefnemers van dat samenwerkingsverband. Dat gebeurde in aanloop naar de Klimaattop van Parijs.

Alternatieven voor vliegreizen

Volgens Natuur & Milieu is in de praktijk al vooruitgang waar te nemen. ABN AMRO geeft nieuwe medewerkers bijvoorbeeld standaard een ov-jaarkaart en accountantsbureau PwC vervangt vliegreizen onder de 500 kilometer zo veel mogelijk door treinreizen. Verder gaat Eneco geheel over op elektrische leaseauto’s en ingenieursbureau Arcadis verhuisde naar een locatie met goede ov-verbindingen, iets wat VodafoneZiggo ook gaat doen.

'4,5 miljoen huishoudens'

De CO2-uitstoot voor zakelijk verkeer bedraagt naar schatting nu nog ruim 13 megaton per jaar. Dat is evenveel als de CO2-uitstoot door aardgas van meer dan 4,5 miljoen huishoudens. Overigens zal de hulp van de overheid wel nodig zijn om aan het streven van een halvering te voldoen. 'De maatregelen vereisen grote capaciteitsverhoging in het openbaar vervoer en uitbreiding van fietsinfrastructuur', aldus Natuur & Milieu.

Onderzoek door het economisch bureau van ING wijst uit dat er in Nederland sowieso nog een hoop werk aan de winkel is om de uitstoot van CO2 in lijn met het kabinetsdoel terug te brengen tot 113 megaton in 2030. Vooral van de elektriciteitssector wordt veel gevraagd, aldus de bank.

CO2-uitstoot Nederland toegenomen

Afgezet tegen het jaar 1990 heeft Nederland de uitstoot van de broeikasgassen methaan, lachgas en fluor al met bijna de helft teruggebracht. Tegelijkertijd nam de uitstoot van CO2 juist met 2 procent toe. Daarmee doet Nederland het op dat vlak slechter dan de Verenigde Staten waar deze uitstoot maar met 1 procent toenam.

Radar besteedde eerder aandacht aan uitstoot en energietransitie. Bekijk hier de uitzending:

Van gas los - deel I

Bron: ANP