Nederlandse domeinnamen onvoldoende beveiligd

domeinnaam780.jpg

Nederlandse domeinnamen op internet zijn niet goed beveiligd. Minder dan de helft gebruikt DNSSEC, een digitale handtekening die ervoor zorgt dat mensen op de juiste site belanden en niet naar een namaaksite worden doorgeleid. Bij banken gaat het zelfs om maar 6 procent van alle sites. Overheden doen het wel goed.

De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), die het domein .nl beheert, heeft onderzoek gedaan. De stichting keek niet alleen naar de 5,7 miljoen domeinnamen die op .nl eindigen, maar ook naar veelgebruikte domeinen als .com, .biz, .eu en .net. 'Internationaal doen we het nog best goed. We staan in de top vijf van de wereld qua beveiliging. Maar sommige sectoren blijven achter', zegt een SIDN-woordvoerster.

Online voordeur van banken

De stichting is kritisch. Banken zouden de belangrijkste gebruikers van DNSSEC moeten zijn, schrijft de SIDN. Ze hebben het meeste last van phishing en namaaksites, maar scoren juist het slechtst. Dat is volgens de SIDN reden tot zorg. 'Met het sluiten van de fysieke bankkantoren en het verminderen van het aantal pinautomaten wordt de online voordeur van de banken steeds belangrijker', aldus de stichting dinsdag.

Politieke sites

De SIDN keek ook naar de politiek, met het oog op de komende Kamerverkiezingen. De stichting onderzocht 74 sites van politieke partijen, jongerenafdelingen, wetenschappelijke bureaus en voorlichtingsdiensten. Daarvan was meer dan de helft onbeveiligd.

Bron: ANP