'Nederlandse pruiken bevatten mogelijk haar van Oeigoeren uit strafkampen'

haar2-12-2020.jpg

Extensions en pruiken die onder dwang worden gemaakt door Oeigoeren in Chinese haarfabrieken in de regio Xinjiang, komen waarschijnlijk ook in Nederland terecht. Zeker één Chinese haarfabrikant exporteerde de afgelopen jaren meerdere ladingen mensenhaar uit Xinjiang naar Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico voor De Groene Amsterdammer en LINDA.

Het Chinese bedrijf Emeda koopt mensenhaar op en exporteerde de afgelopen vijf jaar zeker zes vrachten naar Nederland. Tot voor kort bood de haarfabrikant uit Qingdao op zijn website zelfs openlijk bundels onbewerkt mensenhaar uit Xinjiang aan, blijkt uit het onderzoek.

'Herkomst menselijk haar uit China vaak onduidelijk'

De herkomst van menselijk haar uit China is niet altijd duidelijk. Verscheidene Oeigoerse ex-gevangen van strafkampen in Xinjiang hebben getuigd dat hun eigen haar bij binnenkomst van het kamp werd afgeschoren.

De Amerikaanse douane hield eerder dit jaar twee grote partijen synthetische pruiken en haarwerken van '100% human hair' tegen uit Xinjiang op vermoeden van dwangarbeid.

De Oeigoeren worden niet alleen ingezet voor het maken van pruiken. Onder dwang moeten zij ook katoenen kledingstukken maken.

Bron: ANP MediaWatch / De Groene Amsterdammer en LINDA