Nederlandse rivieren vervuild door vakantie in eigen land
De oevers van Nederlandse rivieren zijn de afgelopen maanden ernstiger vervuild geraakt met plasticafval dan ze al waren. De oorzaak: meer mensen dan anders zijn in eigen land de natuur in gegaan. Dat stelt Schone Rivieren, een organisatie dat plastic onderzoekt en opruimt.
De afgelopen jaren vinden steeds meer recreanten hun weg naar Nederlandse natuurgebieden, wat een nadelig effect op de natuur heeft. Maar door de coronacrisis is de vervuiling van onze rivieren nog toegenomen, waarschuwt Schone Rivieren. Ook langs de rivieren was het drukker dan andere jaren.
Honderden vrijwilligers vonden bijna 80.000 stuks plasticafval langs de Maas, Waal, IJssel en het Haringvliet, gemiddeld 450 stuks per 100 meter oever. De rivieren blijken sterk vervuild met onder meer wattenstaafjes, drankverpakkingen, snoep- en chipszakken en lollystokjes. Het meeste zwerfplastic viel binnen de categorie 'ondefinieerbare stukjes plastic en piepschuim'.
Slordig met plastickorrels
Op ruim een derde van de onderzochte locaties werden zogeheten nurdles aangetroffen. Dat zijn plastickorrels waarvan tal van producten worden gemaakt. 'Door slordige omgang met nurdles tijdens de productie en het transport komen deze onnodig in het milieu terecht. Plasticproducenten hebben de verantwoordelijkheid om dit te voorkomen', zegt onderzoeker Marijke Boonstra
Plastic dat in de Nederlandse rivieren belandt, komt uiteindelijk in de Noordzee terecht en bedreigt zo het milieu en dieren. 'De resultaten zijn helder: actie is nu nodig', stelt Boonstra. Schone Rivieren is opgericht door IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee. De organisaties willen het plasticprobleem zo veel mogelijk bij de bron aanpakken.
Meer overlast
Boswachters en groene boa's signaleren dit jaar in de Nederlandse natuurgebieden ook duidelijk meer overlast, zoals afval, illegale feesten in stiltegebieden, korte lontjes van recreanten, kamperen op plekken waar dat niet is toegestaan en open vuur in kwetsbare natuur. Dat blijkt uit een rondvraag door het tv-programma Monitor.
Er zouden tevens meer conflicten tussen recreanten onderling zijn, zoals acties tegen paden voor mountainbikers. Daarop worden door tegenstanders dan punaises of glasscherven gegooid, kuilen gegraven of zelfs ijzerdraad gespannen. 94 procent van de ondervraagde boswachters en groene boa's van Staatsbosbeheer, De Landschappen en Natuurmonumenten wil meer geld voor handhaving.
Bron: ANP