'Nederlandse soja voor groot deel onverantwoord'

soja.jpg

Nederlandse soja is nog voor twee derde onverantwoord. Dat meldden verschillende milieuorganisaties, waaronder Milieudefensie en het WNF, verenigd in de Nederlandse Sojacoalitie donderdag. Veel sojateelt zorgt nog voor ernstige milieuschade en lokale problemen in sojaproducerende landen.

Eind 2011 ondertekenden vertegenwoordigers van de Nederlandse veevoersector, supermarkten, de sectoren zuivel, varkens en pluimvee en LTO Nederland een intentieverklaring om foute soja in Nederland uiterlijk in 2015 uit te bannen. Dat is bij lange na niet gelukt, zo komt naar voren uit de Sojabarometer 2015.

Soja als veevoer

Grootste boosdoeners zijn volgens de Sojacoalitie de varkens- en pluimveesector, die soja gebruiken als voer. Hiervan was slechts 10 procent duurzaam. De zuivelsector is wel 100 procent over op verantwoorde soja en supermarkten zijn begonnen met het opnemen van verantwoorde soja in de inkoopvoorwaarden.

De Nederlandse Vereniging voor Varkenshouders (NVV) en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) zeggen dat de keuze voor de soort soja wordt gemaakt door de veevoederfabrikanten. ,,Er is wel wat vraag vanuit de boeren, maar die gaan toch vooral af op wat ze wordt aanbevolen", zegt NVP-voorzitter Henny de Haan.

vraag en aanbod

Brancheorganisatie voor diervoederbedrijven Nevedi kaatst de bal terug. 'De markt moet er ook naar vragen, zegt directeur Henk Flipsen. 'De boeren willen op zich wel meer betalen voor andere soja, maar alleen als zich dat ook vertaalt in een meerprijs voor hun product. En de consument laat het op dat vlak nog afweten.'

Bron: ANP