Nederlandse Staat aansprakelijk voor misvatting illegaal downloaden

illegaal-downloaden06092018.jpg

Uitlatingen die de staatssecretaris van Justitie in 2011 en 2012 heeft gedaan over het downloaden van bestanden van een illegale bron, zijn onrechtmatig. Filmproducenten verweten de bewindsman, destijds Fred Teeven, dat hij had gezegd dat downloaden van films, muziek en games uit illegale bron was toegestaan. Maar dat was in strijd met het Europees recht. De rechtbank in Den Haag geeft de filmproducenten woensdag gelijk en stelt dat de Nederlandse Staat aansprakelijk is voor de uitingen.

De filmmakers spanden de zaak aan, omdat ze zeggen dat ze inkomsten hebben misgelopen door de misvatting over het downloaden. Veel mensen dachten dat het was toegestaan om bestanden te kopiëren uit illegale bron.

De rechtbank vindt dat de uitingen van de staatssecretaris onrechtmatig zijn tegenover de filmproducenten, omdat hij die meerdere keren heeft gedaan. Hij deed dat in de media en in het publieke domein.

Producenten lopen 78 miljoen euro mis

De zaak was aangespannen door Sekam, een organisatie voor filmproducenten, en de producenten van films als De Schippers van de Kameleon, Toscaanse Bruiloft, Verliefd op Ibiza en Michiel de Ruyter. Zij zeggen dat ze schade hebben geleden door de uitspraken van Teeven. 'Als een bewindspersoon als Teeven verkondigt dat illegaal downloaden mag, creëer je een klimaat waarin iedereen denkt dat het mag', aldus hun advocaat, Bas Le Poole.

Producenten lopen elk jaar 78 miljoen euro mis door piraterij, zegt de raadsman, maar het is niet duidelijk hoeveel daarvan te wijten is aan Teeven. 'De inkt van het vonnis is nog nat, daar moeten we nu rustig over nadenken.'

De producenten willen nu praten met de Staat over een vergoeding. Als dat niets oplevert, stappen ze misschien weer naar de rechter. Die kan dan een schadevergoeding vaststellen.

Popcorn Time

Met Popcorn Time kun je gratis films en series kijken, zonder de toestemming van rechthebbenden. Popcorn Time is dus illegaal. Hoe groot is de kans dat gebruikers daadwerkelijk een boete krijgen?

Bekijk de uitzending over Popcorn Time

Bron: ANP