Nederlandse supermarkten verkopen wijn en fruit met bestrijdingsmiddelen

22062021 groenten.jpg

Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat in de rode Bordeauxwijn van de Albert Heijn, Jumbo en Lidl het bestrijdingsmiddel glyfosaat zit. Daarnaast werden op tien van de twaalf onderzochte fruitsoorten restanten van pesticiden gedetecteerd. 
 

EenVandaag kwam hierachter door vier stuks groente (chilipepers, uien, sperziebonen en aubergines), vier stuks fruit (aardbeien, mandarijnen, galiameloen en tafeldruiven) en een fles rode Bordeauxwijn te kopen bij Albert Heijn, Jumbo en Lidl. Een onafhankelijk laboratorium onderzocht de producten vervolgens op de aanwezigheid van 31 bestrijdingsmiddelen.

Bestrijdingsmiddelen op fruit

Er werden geen bestrijdingsmiddelen aangetroffen op de groenten. Op alle geteste mandarijnen en meloenen was daarentegen het antischimmelmiddel imazalil aanwezig. Ook bevatten twee van de drie bakjes aardbeien (Jumbo en Albert Heijn) en tafeldruiven (Jumbo en Lidl) één of meerdere pesticiden.

Meest opvallend: ethirimol op aardbeien van Albert Heijn

Het opvallendst is de aanwezigheid van ethirimol op de aardbeien van Albert Heijn. Dit bestrijdingsmiddel mag volgens toxicoloog Paul Scheepers van het Radboudumc niet zelfstandig gebruikt worden. Volgens Albert Heijn is de aanwezigheid van deze stof te verklaren doordat het als afbraakproduct ontstaat na het gebruik van het middel bupirimaat. Dit is wel toegestaan. De normen van de Europese voedselwaakhond EFSA en het Nederlandse College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) worden niet overschreden.

Glyfosaat in wijn

Het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat werd ontdekt in alle onderzochte wijnen. In de wijn van de Lidl zat de meeste hoeveelheid van deze stof. De Bordeauxwijnen van Jumbo en Lidl bevatten ook nog pyrimethanil.

‘Of er bij de wijnen sprake is van overschrijdingen, is niet na te gaan, omdat er alleen voor wijndruiven een norm bestaat en niet voor wijn zelf’, aldus EenVandaag.

Ziekte van Parkinson

In Frankrijk is er meer bekend over de gezondheidsgevolgen van bestrijdingsmiddelen. Neuroloog Bas Bloem van het Radboudumc in Nijmegen wijst op een Frans epidemiologisch onderzoek waarin glyfosaat wordt geassocieerd met een hoger risico op Parkison. Bloem start binnenkort met onderzoek naar de relatie tussen het gebruik van bestrijdingsmiddelen en Parkinson in Nederland.

Reactie supermarkten

In een schriftelijke reactie laat Jumbo weten dat de supermarkt 50 procent van de wettelijk toegestaande bestrijdingsmiddelen hanteert. 'Alle leveranciers van Jumbo zijn bekend met de vereisten die Jumbo stelt en we voeren continu controles uit om vast te stellen dat de eisen worden nageleefd', aldus Jumbo. Albert Heijn kwam met een vergelijkbare reactie: 'Alles is binnen de wettelijk en ook zelf vastgestelde normen.' Lidl heeft nog niet gereageerd. 

Bron: EenVandaag