Negatieve rente - reactie Rabobank

In de televisie-uitzending van maandag 23 september 2019 besteedde Radar aandacht aan negatieve rente. Naar aanleiding hiervan heeft Rabobank ons de volgende reactie gestuurd.
- Overweegt uw bank het invoeren van negatieve spaarrente?
Uiteraard willen wij onze klanten geen negatieve spaarrente in rekening brengen en doen we er alles aan om dit te voorkomen. Het voelt heel onnatuurlijk, als je geld moet betalen voor het geld dat je bij de bank zet. Dat is niet alleen ongewenst voor onze klanten, het gehele financiële systeem is niet is ingericht op een situatie waarin rentes langdurig negatief zijn. De situatie nu is dan ook uniek.
- Is het invoeren van negatieve rente iets wat onontkoombaar is?
Het is in ieder geval zo dat het gehele financiële systeem niet is ingericht op een situatie waarin rentes langdurig negatief zijn. De lang aanhoudende lage rente drukt op onze inkomsten. En dat heeft ook impact op de winst. Banken hebben winst nodig om gezond te blijven en hun buffers op peil te houden (wet- en regelgeving). Ook zijn extra investeringen nodig zijn voor onze poortwachtersrol en klantintegriteit (wet- en regelgeving), digitalisering en nieuwe producten. Natuurlijk kijken we ook continu naar andere bronnen van inkomsten en zijn we scherp op het verder verlagen van de kosten.
Overigens is het al enige tijd zo dat grote zakelijke klanten boven 12,5 miljoen euro rente om hun tegoeden bij Rabobank te stallen (dus alleen over bedrag BOVEN de 12,5 mln). Het betreft circa 700 klanten.
- Nederlandse banken hebben 138 miljard euro gestald bij de ECB en betalen hier een negatieve rente van 0,4% over. Kunt u aangeven waar de grens ligt om negatieve rente door te berekenen aan uw klanten, omdat banken nu al moeten betalen om hun geld te stallen bij de ECB?
We hopen vooral dat we onze klanten helemaal geen negatieve rente hoeven door te berekenen en doen er alles aan om dit te voorkomen.
- Geldt zo’n negatieve rente dan alleen voor vermogende klanten of voor alle klanten?
Dit is nu niet aan de orde.
- Maakt u bij het eventueel invoeren van negatieve rente nog onderscheid in bedragen en rentepercentages?
Dit is nu niet aan de orde.
- Bent u als bank voor een verbod op negatieve spaarrente zoals België al heeft ingevoerd?
We zien dat de landen om ons heen verschillend omgaan met negatieve spaarrente. We houden ons aan de wet- en regelgeving die voor ons geldt.
- Als uw bank negatieve rente invoert, kunt u dan aangeven hoe dat gaat?
Dit is nu niet aan de orde. We hopen nogmaals dat we onze klanten helemaal geen negatieve rente hoeven door te berekenen en doen er alles aan om dit te voorkomen.
- Kan bankieren bij de bank (zoals het hebben van een rekening) duurder worden om de negatieve rente te compenseren?
De inkomsten staan onder druk in deze lang aanhoudende lage renteomgeving. Uiteraard kijken we continu naar andere bronnen van inkomsten of zijn we scherp op onze kosten. De tarieven van onze dienstverlening worden periodiek beoordeeld. Dat is van meerdere factoren afhankelijk dan van alleen de lage rentestand.
- Bent u als bank niet bang dat klanten massaal hun spaargeld van de bank halen als er negatieve rente wordt ingevoerd?
Deze situatie van een lang aanhoudende lage rente is heel uniek en nog nooit eerder voorgekomen. Het is nu niet te bepalen wat het gedrag van klanten is als de rente daadwerkelijk negatief gaat worden. Uiteraard willen wij onze klanten geen negatieve spaarrente in rekening brengen. Het voelt heel onnatuurlijk, als je geld moet betalen voor het geld dat je bij de bank zet.
Het wordt overigens vanuit vele kanten afgeraden om geld op te nemen om contant te bewaren. Veiligheid is een van de aspecten die een rol speelt.
- Gaat het financiële stelsel bij zo’n bankrun dan niet wankelen?
Deze situatie van lage rente is heel uniek en is nog nooit eerder voorgekomen. Het is nu niet te bepalen wat het gedrag van klanten kan zijn.
- Welke opties heb je met je spaargeld als je negatieve rente wilt voorkomen?
Er zijn sowieso diverse opties nu de rente langer laag is. En gelukkig zien we ook dat klanten ondanks de lage rente toch nog gewoon doorsparen. Het is namelijk belangrijk om een buffer te hebben voor onvoorziene zaken of vermogen op te bouwen voor de toekomst. Daarnaast kan sparen een bijdrage leveren aan het realiseren van persoonlijke doelen en ambities. Of sparen voor bijvoorbeeld de toekomst van je kinderen. Ook zijn er diverse andere alternatieven zoals beleggen of het extra aflossen op je hypotheek.
Het is verstandig om je goed te laten informeren over de mogelijkheden die er zijn en de eventueel bijbehorende risico’s van de verschillende alternatieven. Als je meer wilt weten, bijvoorbeeld over de hoogte van een financiële buffer, kan je kijken bij bijvoorbeeld het Nibud of op de website van Rabobank. Op de website staan verschillende tips en informatie over dit onderwerp.
- Kun je negatieve spaarrente omzeilen door je spaargeld op je betaalrekening te zetten?
Dit is niet aan de orde.
- * Zitten er voordelen aan negatieve rente voor de klant?
De lage rente betekent bijvoorbeeld ook dat de hypotheekrente nu lager is, wat lenen voor een huis goedkoper maakt. Daar staat overigens wel tegenover dat in de huidige huizenmarkt de huizenprijzen relatief hoog zijn, waardoor je meer moet lenen.