background branding

Nepmail van 'ENGIE' hengelt naar je creditcardgegevens

engie-nepmail-phishing-waarschuwing-2-780.png

Volgens een e-mail de momenteel de ronde doet heb je onlangs een contract afgesloten met energieleverancier ENGIE voor 215 euro per maand. Je hebt nog een paar dagen om op te zeggen. Weet je van niks? Dat kan kloppen: het is een phishingbericht. Trap er niet in!

Met de e-mail spelen fraudeurs op slinkse wijze in op het feit dat er nog weleens misverstanden ontstaan tussen energie-aanbieders en consumenten over al dan niet afgesloten abonnementen.

In de mail staat dan ook, heel slim, met dikke letters een link vermeld die je zogenaamd kunt gebruiken om dit abonnement meteen weer op te zeggen. Deze link leidt naar een pagina waar je onder andere gevraagd wordt om je creditcardgegevens in te vullen. Niet doen natuurlijk! Verwijder de e-mail en maak je verder geen zorgen: je hebt geen nieuw energie-abonnement.

Mogelijk had je zelf ook al gezien dat het geen officiële ENGIE-mail betreft. Dat is te zien aan:

  • het logo in de mail, dat niet correspondeert met het echte ENGIE-logo
  • het afzendadres '[email protected]' wat geen officieel ENGIE-adres is
  • de vage 'afmeldlink', die niet naar een officiëel ENGIE-webadres gaat

Opgelicht?!: vergelijkbare mails al eerder in omloop

De redactie van AVROTROS Opgelicht?! laat weten dat fraudeurs dit kunstje al eerder met een vergelijkbare mail probeerden voor abonnementen op bladen en telefonie. 

ENGIE zelf is op de hoogte van de frauduleuze mails. In een statement op zijn website bevestigt het bedrijf dat het hier phishing betreft betreft.