Neppillen via internet - uitzending 28-09-2009
Viagra, anti depressiva en pijnstillers zijn zware medicijnen die je niet zonder recept mag gebruiken. En toch kan je er zonder recept aankomen. Via internet blijkt het heel simpel om deze medicijnen te kopen en niet zonder gevaar.
De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar medicijnen die via internet verkocht worden. De Bond bestelde onder andere erectiepillen, afslankpillen, anti depressiva en pijnstillers. Deze receptgeneesmiddelen verkopen zonder recept is verboden en toch gebeurt het op grote schaal. Volgens Bart Combee, directeur van de Consumentenbond, is het bestellen van deze medicijnen, kinderlijk eenvoudig. Via Google kom je op professioneel uitziende buitenlandse sites waar ontelbaar veel zware medicijnen worden verkocht, ook aan Nederland.
De Consumentenbond bestelt via verschillende websites 82 pakketjes met medicijnen en ontvangt er 47 met de post, in de meest vreemde verpakkingen. Er kwamen pakketjes binnen verpakt in kranten en zelfs in een cassettebandje. De pakketjes komen vaak uit India en de Verenigde Staten. De rare verpakmethodes zijn een manier om de pakkans bij de douane te verkleinen, want het verkopen van receptgeneesmiddelen is illegale handel.
Deze internethandel in pillen gebeurt buiten het medisch circuit om en er is geen enkele controle op de medicijnen door artsen of medici. Dat is gevaarlijk, omdat je als patiënt onder controle moet staan van een arts voor bijvoorbeeld de dosering of bijwerkingen.
Toch gebeurt het bestellen van het op grote schaal. Uit onderzoek van Intomart, blijkt dat maar liefst 430.000 Nederlanders boven de 18 receptplichtige geneesmiddelen via internet koopt, zonder recept.
Kwaliteitsonderzoek
Dat deze medicijnen via internet aangeschaft worden zonder recept, is zorgelijk. Maar de kwaliteit van de bestelde internetpillen blijkt bovendien gevaarlijk. Het RIVM, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, het heeft in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport, onderzoek gedaan naar de pillen.
Dries de Kaste, onderzoeker bij het RIVM: "Als deze producten op een normale manier via de apotheek worden verstrekt, zouden ze allemaal afgekeurd worden. Zouden ze niet op de Nederlandse markt mogen verschijnen."
Het RIVM heeft de 50 bestelde internetpillen van de Consumentenbond getest op de werkzame stof in het middel. Uit het onderzoek blijkt dat de pillen van slechte kwaliteit zijn. In 4 van de 50 gevallen bleek de inhoud anders, dan aangegeven op de verpakking en in alle andere gevallen zit de werkzame stof er wel in maar in een verkeerde concentratie. Een verkeerde concentratie werkzame stof kan levensgevaarlijk zijn. Je weet niet wat je binnenkrijgt.
Verwisseling van stoffen is maar een van de opvallende uitkomsten van het onderzoek. De Consumentenbond kan ook zonder problemen middelen bestellen die het gevaarlijke afslankmiddel rimonabant bevatten, dat wereldwijd verboden is.
De Kaste: "Rimonabant is wereldwijd niet meer beschikbaar vanwege de ernstige bijwerkingen. Dan is het toch opvallend dat je via internet wel toegang krijgt tot dit soort producten. Het is niet voor niks dat het is teruggetrokken, je kan er zelfmoordneigingen van krijgen."
Een ander punt van aandacht is het ontbreken van een bijsluiter in veel gevallen.
Door ontbrekende informatie kan je niet weten hoe het middel gebruikt moet worden. Bij meer dan de helft van de medicijnen zit geen bijsluiter. En als hij er wel bij zit, is het vaak in een andere taal geschreven.
Oplossing
Bart Combee van de Consumentenbond: "Het beste om dit op te lossen is via voorlichting en de mensen bewust te maken van de risico's van het kopen van internetmedicijnen. Daar ligt een belangrijke rol voor de overheid die doen daar al wat aan en inmiddels heb ik begrepen dat de campagnes om mensen in te lichten geïntensiveerd worden. Juridisch dit probleem aanpakken is heel lastig, omdat het een wereldwijd iets is met partijen over de hele wereld dus het zal toch uit de bewustwording van de consumenten moeten komen."