background branding

Nepwinkels lichten online duizenden consumenten op

21-11-24-webshop-webwinkel-onbetrouwbaar-scam-oplichting-fraude.jpg

Koopjesjagers op internet zijn afgelopen maanden op grote schaal opgelicht. Bij de politie kwamen nu al vijf keer meer aangiftes binnen tegen webwinkels die niet leverden wat ze beloofden vergeleken met heel 2019. Nu het koopjesjagen in aanloop naar Black Friday is begonnen en de feestdagen snel volgen, vreest de politie dat het daar niet bij blijft. Dat meldt het AD.

In totaal deden tot november 15.732 mensen aangifte van oplichting door een webwinkel. In heel 2019 ging het nog om ongeveer 3000 gevallen. Vooral oplichters maakten gretig misbruik van de gedwongen winkelsluitingen in verband met corona eerder dit jaar, merkte de politie. Verreweg de meeste aangiftes (8743) zijn gedaan tegen webwinkels die helemaal niet blijken te bestaan.

'Koopjes' van webshops zijn niet altijd betrouwbaar

Met gelikte websites en spectaculaire aanbiedingen proberen deze fraudeurs zo mensen te verleiden tot een aankoop. Sommige fraudeurs bleken daar volgens de politie uiterst succesvol in. Zo kwamen er in één weekend zeshonderd aangiftes binnen van een nepwinkel die stuntte met een volautomatische espressomachine van Philips voor 59 euro.

Lijst met malafide webwinkels

De politie houdt een lijst bij met webwinkels die bekend staan als oplichterij. Als je een geweldige online deal hebt gevonden, dan loont het om te checken of je niet bestelt bij een van deze webshops

Bron: ANP, AD