'Niet alle rijexamenkandidaten met ADHD hoeven speciale rijtest af te leggen'

11032021adhd.jpg

Het is volgens de Gezondheidsraad niet nodig om alle rijexamenkandidaten met ADHD een speciale rijtest te laten doen, zoals nu de regel is. Het CBR moet de mogelijkheid krijgen om, op basis van het rapport van de keurend psychiater, te beoordelen of zo'n aanvullende rijtest nodig is.

Dat schrijft de raad in een advies aan de minister van Infrastructuur. Op dit moment moeten mensen met ADHD die hun rijbewijs willen aanvragen eerst gekeurd worden en daarna een rijtest doen bij het CBR. Zo wordt beoordeeld of de kandidaat veilig kan deelnemen aan het verkeer.

84 procent wordt rijgeschikt verklaard

Uit cijfers van het CBR blijkt dat 84 procent van de rijexamenkandidaten met ADHD bij die test rijgeschikt wordt verklaard, zag de Gezondheidsraad. 'Als die groep vooraf onderscheiden kan worden, hoeft niet iedereen met ADHD de rijtest te doen', zegt de raad.

Medische keuring door een psychiater

Het adviesorgaan is van mening dat medische keuring door een psychiater een effectieve manier is om mensen met ADHD en een verhoogde kans op onveilig rijgedrag te onderscheiden van lotgenoten die wel veilig met een auto de weg op kunnen.

Bron: ANP