Niet cremeren maar oplossen door vloeistof

Wie na zijn dood niet begraven wil worden en ook niets voelt voor cremeren kan binnenkort mogelijk kiezen voor iets anders: resomeren en cryomeren. Yarden Uitvaartorganisatie wil in Nederland ten minste één van deze twee nieuwe uitvaarttechnieken introduceren. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend.

Bij resomeren wordt het lichaam ontbonden en opgelost met een speciale vloeistof en verwatering. Bij cryomeren wordt gebruik gemaakt van bevriezing, waarna het lichaam wordt ontbonden. In beide gevallen rest een kleine hoeveelheid poeder, vergelijkbaar met de asresten na een crematie.

Volgens Yarden liggen de nieuwe technieken in het verlengde van cremeren, maar ze zouden duurzamer, milieuvriendelijker, ruimtebesparend en mogelijk voordeliger zijn.

Het cremeren van een lijk zorgt voor broeikasgassen. Voor een crematie is veel energie nodig. Een grote oven moet anderhalf uur op 1100 graden worden gestookt om een gemiddeld lijk te verbranden. Dat levert ook nog eens allerlei gassen en roet op, die via een schoorsteen worden afgevoerd.

De Schotse uitvinder Sandy Sullivan vond dat dat beter moest en bedacht de Resometer. De Resomator wordt gevuld met een mengsel van water en de bijtende stof kalium-hydroxide en verwarmt tot 180 graden. Bij die temperatuur ontbindt de kalium-hydroxide een lichaam in drie uur. Wat overblijft is een hoopje fijn poeder. 

Resomeren gebeurt al in de Verenigde Staten en Canada. Cryomeren is nog nergens in gebruik. Het is een vinding uit Engeland die daar verder wordt uitgewerkt. Yarden laat nu onafhankelijk onderzoek doen naar alle voor- en nadelen van beide mogelijkheden.

Een uitvaart waarbij gekozen wordt voor een van de twee nieuwe technieken is totdat de overledene aan het zicht wordt onttrokken precies hetzelfde als bij een crematie. De dode gaat vervolgens alleen in een ander type installatie. Het is ook een alternatief voor mensen die niet de voorkeur geven aan begraven, maar zich onprettig voelen bij het idee van verbranden.

Voor invoering is in Nederland wel een wetswijziging nodig. De wet staat in ons land alleen nog begraven en cremeren toe. 

Bron: ANP en Radar