Niet genoeg glas gerecycled, extra glasbakken geplaatst

glasbak-050619.jpg

De komende jaren moeten er in Nederland 800 extra glasbakken worden geplaatst, zo heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) bepaald. Het Afvalfonds moet hiervoor zorgen, omdat er niet genoeg glas wordt gerecycled. Aan het fonds is een zogenoemde last onder dwangsom opgelegd om er druk op te zetten.

Bedrijven die producten met glazen verpakkingen produceren en op de Nederlandse markt brengen, zijn verplicht om 90 procent van deze verpakkingen te recyclen. Namens deze producenten voert het Afvalfonds die verplichting uit. Omdat het tot nu toe niet lukt om het beoogde percentage te halen, neemt de inspectiedienst deze stap.

ILT waarschuwt Afvalfonds

Het ILT wijst erop dat het Afvalfonds al diverse waarschuwingen heeft gekregen. De 800 extra bakken in gemeenten moeten er gefaseerd bijkomen in de periode tot 31 december 2021. De last onder dwangsom betekent dat het Afvalfonds per niet geplaatste glasbak 7000 euro moet betalen, weet het AD te melden. Het inzamelingspercentage bungelt de afgelopen jaren tussen de 80 en 90 procent. 

Update: Reactie van Recycling Netwerk Benelux

Extra glasbakken laten zetten is lapwerk. Dat zegt Recycling Netwerk Benelux naar aanleiding van het besluit van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) om in Nederland 800 extra glasbakken te laten plaatsen.

Volgens de milieuorganisatie zal het Nederland met die ingreep waarschijnlijk nog steeds niet lukken om te voldoen aan de wettelijke doelstelling. Bedrijven die producten met glazen verpakkingen produceren en op de Nederlandse markt brengen, zijn verplicht om 90 procent van deze verpakkingen te recyclen.

'Om die 90 procent te halen moet de overheid het toenemend aanbod van bierflesjes zonder statiegeld stoppen en bijvoorbeeld opnieuw statiegeld laten invoeren op glazen potten voor onder meer conserven en broodbeleg', aldus het Reclycing Netwerk.

Bron: ANP