Niet langer geslachtsvermelding op nieuwe ID-kaarten

paspoort-03-07-2020-780.jpg

Identiteitskaarten vermelden vanaf 2024 of 2025 niet langer of de drager man of vrouw is. Het kabinet wil zo mensen tegemoetkomen die zich bijvoorbeeld niet ondubbelzinnig man of vrouw voelen.

De geslachtsaanduiding wordt pas over een jaar of vier geschrapt, omdat de vervaardiging van identiteitskaarten dan sowieso zou worden herzien.

Kosten verandering zijn 'beperkt'

De kosten en gevolgen van de verandering zijn mede daardoor 'beperkt', schrijft emancipatieminister Ingrid van Engelshoven aan de Tweede Kamer. De wet en de instructies voor de politie en de marechaussee moeten worden aangepast.

Duitsland heeft al langer een identiteitskaart zonder de aanduiding 'man' of 'vrouw'.

Paspoorten houden voorlopig wel een geslachtsaanduiding. Het kabinet wil afwachten of ook andere landen van de sekseregistratie af willen.

'Geweldig nieuws' zeggen belangenorganisaties

Belangenorganisaties COC Nederland (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, trans- en intersekse personen), NNID (seksediversiteit) en TNN (transgenders) hebben hier lang voor gepleit. Ze zijn dan ook 'gelukkig met het kabinetsvoornemen' en noemen het 'geweldig nieuws voor mensen die dag in, dag uit problemen ondervinden van die categorie geslacht op hun identiteitsbewijs'.

Het schrappen van de registratie biedt volgens de drie 'een oplossing aan mensen die aan loketten, in de trein of aan de grens telkens weer onnodige en indiscrete vragen krijgen over hun geslacht'.

Bron: ANP

Meer over