'Niet minder naar huisarts om eigen risico'

dokter_02.jpg

Patiënten gaan niet minder vaak naar de huisarts door het hogere eigen risico van 375 euro.

Ongeveer 3 procent van de mensen gaat om financiële redenen wel eens niet naar de huisarts en dat percentage is sinds 2009 niet veranderd.

Verwijsbriefje

Wel belanden minder mensen met een verwijsbriefje bij de specialist, maar waarom is volgens minister Edith Schippers (Volksgezondheid) onduidelijk. Dat blijkt uit een onderzoek naar het mijden van zorg dat Schippers woensdag naar de Tweede Kamer stuurde.

Onderzoek

Het onderzoek gebeurde in opdracht van het ministerie samen met de Consumentenbond, de Landelijke Huisartsenvereniging en Zorgverzekeraars Nederland. Huisartsen waarschuwden eerder dat ze regelmatig te maken krijgen met patiënten die zeggen geen geld te hebben voor een behandeling.

Uit een eerder verschenen onderzoek van TNS NIPO blijkt dat bijna 20 procent van de Nederlanders in 2015 zorg heeft gemeden of uitgesteld.

Update: 'Patiënt slaat advies huisarts in de wind'

Het echte probleem is volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) dat te veel patiënten geen gehoor geven aan het vervolgadvies van de huisarts, waar wel kosten aan verbonden zijn. 'Dat zien we elke dag. Ze laten een soa-test, een röntgenfoto of een bezoek aan de specialist schieten omdat ze het niet kunnen betalen', zegt Paulus Lips, bestuurslid van de LHV. Ook worden medicijnen niet opgehaald omdat ze te duur zijn.

De huisartsenvereniging stelt dat zeker een half miljoen Nederlanders om financiële redenen niet naar de huisarts gaat. Het gaat vooral om mensen met lage inkomens en die moeite hebben met rondkomen.

Volgens Schippers is het nog onduidelijk waarom minder mensen met een verwijsbriefje bij de specialist belanden. Huisartsen waarschuwden eerder al dat ze regelmatig te maken krijgen met patiënten die zeggen geen geld te hebben voor een behandeling.

Bron: ANP