Niet op je werk door de ov-staking: jouw probleem of dat van je werkgever?

Ga jij met de trein of bus naar je werk, en heb je 28 mei een probleem omdat er dan een grote ov-staking is? Het is, juridisch gezien, de verantwoordelijkheid van de werknemer om op werk te komen, vertelt Olav Wagenaar, woordvoerder van DAS.
'Je kunt niet zomaar thuisblijven en zeggen: ik kon niet op mijn werk komen. Je hebt een afspraak met je baas waarin je zegt: ik kom werken, en dan betaal jij mij loon. Dan kun je wel zeggen: "mijn trein rijdt niet maar ik wil graag loon ontvangen", maar dat is niet de afspraak die in je arbeidsovereenkomst staat.' Ook als er door noodweer geen openbaar vervoer is, ligt de verantwoordelijkheid bij de werknemer.
Op een ander moment compenseren, of thuis werken?
Wagenaar zegt overigens dat hij 'nauwelijks' zaken hierover voorbij ziet komen. Hij denkt dat het in veel gevallen in overleg opgelost wordt, en adviseert werknemers ook om het op die manier aan te pakken. 'Je baas zegt bijvoorbeeld: blijf maar thuis, dan compenseren we het op een ander moment. Of je kunt thuis werken.' Wagenaar: 'Wij zeggen altijd: probeer geschillen te voorkomen in plaats van ze op te zoeken.'
Ov-staking 28 mei
De NS en verschillende stads- en streekvervoerders staken dinsdag 28 mei. Dat betekent dat veel treinen, bussen, trams en metro's niet rijden. Op deze website kun je per vervoerder checken of de verwachting is dat er wel of niet iets rijdt.
Rond Schiphol mag er dinsdag niet gestaakt worden. Er moet die dag tussen 05:00 uur en 21:00 ieder kwartier een trein van Schiphol naar Amsterdam Centraal en vice versa rijden. De treinen stoppen ook op de stations Lelylaan en Sloterdijk.