'Niet-zelfredzame burger onvoldoende gehoord'

overheid204_780.jpg

De overheid houdt te weinig rekening met mensen die niet zelfredzaam zijn en juist van de overheid afhankelijk zijn om hun problemen op te lossen.

Vorig jaar was er te weinig oog voor specifieke situaties van burgers. Dat concludeert de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen woensdag in zijn jaarverslag over 2015. 'Iedereen moet voor de overheid in een standaardhokje passen', aldus Van Zutphen.

Blauwe envelop

De ombudsman kreeg vorig jaar 38.147 klachten. Dat zijn er bijna 2000 meer dan in 2014. Veel klachten gingen over het verdwijnen van de blauwe belastingenvelop, en kwamen van mensen die niet meekunnen of -willen met de digitalisering van de Belastingdienst.

Grote consequenties

Wetgeving, beleidswijzigingen en veranderingen in de uitvoering kunnen onbedoeld grote consequenties hebben voor burgers, aldus de ombudsman. 'De overheid is er voor de burger en niet andersom', zegt Van Zutphen dan ook. 'Het is belangrijk dat geleerd wordt van situaties waarin het beter kon. De overheden moeten over hun eigen schutting kijken. Zowel naar andere overheidsinstanties, maar ook de burger in beeld krijgen, het burgerperspectief.'

Bron: ANP